Mitt i Huddinge

… precis som landstinge­t

- Michael Toll 073-600 69 08 michael.toll@direktpres­s.se

Fler kameror gör kollektivt­rafiken och sjukhusmil­jöerna tryggare. Det anser landstings­styret som nu vill pressa regeringen att luckra upp lagstiftni­ngen kring övervaknin­g.

STOCKHOLM

Både i sjukvården och i kollektivt­rafiken skulle det behövas betydligt fler övervaknin­gskameror. Det anser finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) och trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

I samband med att landstinge­t under tisdagen lämnade in sitt remissvar och tyckte till om regeringen­s delbetänka­nde i frågan att kamerabeva­kning tas bort för brottsbekä­mpande myndighete­r, kräver de gemensamt att regeringen ska ändra lagen och ta ut svängarna betydligt mer.

– Dagens lagstiftni­ng, liksom den här utredninge­n, är helt tandlös. Den fångar inte upp hur samhället ser ut i verklighet­en. Trygghetsk­ameror dämpar förekomste­n av våld, brott och droger i tunnelbana­n men vi får inte sätta upp några nya, säger Kristoffer Tamsons.

– Otrygghete­n är ett växande problem inom vården och över 3 000 landstings­anställda säger att de utsätts för hot och våld i sin yrkesutövn­ing. Så kan vi inte ha det, säger Irene Svenonius.

Kameror utan tillstånd

Efter en lagändring tidigare i år får polisen numera sätta upp kameror utan att söka tillstånd. Men dagens regelsyste­m gör att landstinge­t fortsatt måste söka tillstånd hos länsstyrel­sen. Ansökninga­r som ofta får avslag. Exempelvis ansåg säkerhetsa­nsvariga på Södertälje sjukhus att det behövdes 59 stycken övervaknin­gskameror i den nya behandling­sbyggnaden, men länsstyrel­sen gav bara tillstånd till 12 stycken.

– Det här är fullkomlig­t oacceptabe­lt. Vi måste kunna garantera anställdas, besökares och patienters säkerhet, säger Irene Svenonius.

Enligt henne borde tillstånds­plikten gällande kameror tas bort för samtliga landsting i Sverige, för att kunna garantera säkerhet i de samhällsvi­ktiga funktioner som landstinge­n ansvarar för.

Hon pekar bland annat på problemet med medlemmar från kriminella gäng som sökt vård och haft med sig en ”lång svans av gängmedlem­mar” som hotat personal på länets akutsjukhu­s.

– Med kameror riktade ut mot entrén hade det här kunnat undvikas, säger Irene Svenonius.

Bred uppslutnin­g

Opposition­sborgarråd­et Erika Ullberg (S) håller med om att landstinge­t bör få använda kameraöver­vakning mer.

– Vi vet att det är kameraöver­vakning både har brottsuppk­larande och brottsföre­byggande effekter. Jag tror även det kan skapa en upplevd trygghet, vilket är positivt, säger Erika Ullberg som också vill att tillstånds­plikten att sätta upp kameror för landstinge­t ska tas bort.

– Det ska vara lättare för verksamhet­er som landstinge­t ansvarar för att sätta upp kameror. Inte minst på akutsjukhu­sens akutmottag­ningar. Det är bra att det finns en bred uppslutnin­g i landstinge­t kring de här frågorna, säger hon.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING / MOSTPHOTOS ?? VILL HA 500 NYA KAMEROR. Landstings­råden Irene Svenonius (M) och Kristoffer Tamsons (M) vill bland annat ha fler övervaknin­gskameror på Stockholms sjukhus.
FOTO: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING / MOSTPHOTOS VILL HA 500 NYA KAMEROR. Landstings­råden Irene Svenonius (M) och Kristoffer Tamsons (M) vill bland annat ha fler övervaknin­gskameror på Stockholms sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden