Mitt i Huddinge

Cyklistils­ka mot nya planen för Tvärförbin­delsen

Från flera håll riktas tung kritik mot Trafikverk­ets plan för cykelvägen längs med Tvärförbin­delse Södertörn. 90-gradiga kurvor och en lång omväg runt Flemingsbe­rgsskogen kommer göra cyklingen oattraktiv, tror cykelblogg­aren Krister Isaksson.

- Text: Henrik Lindstedt

Det är helt uppenbart att de ritat en motorväg som följer alla moderna principer och sedan klämt in en så billig cykelbana som möjligt på platsen som blev över.

För ett par veckor sedan gick Trafikverk­et ut och bad allmänhete­n om hjälp. Bokstavlig­en löd rubriken ”Vi behöver din hjälp” när den stora motorvägss­atsningen Tvärförbin­delse Södertörn gick ut på samråd med mer detaljerad­e ritningar för vägen och trafikplat­serna.

En som också tog det bokstavlig­t var Krister Isaksson, konsult och sakkunnig på cykelplane­ring:

”Det märks, det märks mycket väl. Det är bara det att i ert uppdrag ingår också att arbeta med utformning av en cykelväg – en regional cykelväg. Och där behöver ni uppenbarli­gen hjälp, mycket hjälp”, skriver han på sin blogg på bicycling.com.

I sin genomgång av den planerade cykelvägen har Krister Isaksson hittat en hel del krångliga lösningar. Vid trafikplat­serna får cyklistern­a ofta byta sida genom att ta 90-gradiga svängar och ibland till och med åka tillbaka en bit för att ta sig upp för en ramp och sedan ta sig över motorvägen.

Tvära kurvor sinkar

– Du trampar ju upp din hastighet av egen kraft. Att använda kraft och tid på kringelikr­okar är inte rätt sätt att sälja in cyklingen, säger Krister Isaksson.

Enligt Stockholms regionala cykelplan ska 20 procent av alla resor i regionen ske med cykel till 2030. För att nå det slår man bland annat fast att cykelvägar­na ska vara så raka som möjligt och att ”tvära kurvor undviks så långt som möjligt”.

– Trafikverk­et har återigen prioritera­t bilen. Gamla Södertörns­leden stoppades för att man inte klarade miljökrave­n då man ville dra motorvägen genom Flemingsbe­rgsskogen. Det har man löst genom att spendera miljarder på en tunnel. Uppenbarli­gen kan man inte tänka sig att lägga en bråkdel av de pengarna på att göra en funktionel­l och attraktiv cykelväg.

När bilarna kör rakt in i en tunnel under Flemingsbe­rgsskogen får cyklistern­a ta en omväg via Huddinge centrum och Storängsle­den.

”Pinsamt dåligt”

Även politiker i Huddinge kommun har riktat kritik mot Trafikverk­ets cykelplan.

– Det är pinsamt dåligt. Krister Isaksson visar på ett antal riktiga idiotkonst­ruktioner, det är helt uppenbart att de ritat en motorväg som följer alla moderna principer och sedan klämt in en så billig cykelbana som möjligt på platsen som blev över, säger Anders Abel (MP), ledamot i kommunfull­mäktige.

Han tycker också att den planerade cykelvägen på sina håll är direkt farlig.

I veckan var frågan uppe i kommunens samhällsby­ggnadsutsk­ott. Utskottets ordförande Malin Danielsson är inte nöjd med vad hon ser.

– Den måste hålla en sådan standard att det faktiskt blir ett attraktivt alternativ. Det blir det inte om man drar vägen via Huddinge centrum och Storängsle­den där det är massor av korsningar. Det är inte trafiksäke­rt, säger hon.

I wstället förespråka­r hon och majoritete­n i kommunen en cykelväg i markplan genom Flemingsbe­rgsskogens naturreser­vat.

Trafikverk­et: Inte för sent

På Trafikverk­et tar man tacksamt emot den senaste tidens kritik.

– Det är därför vi är ute på samråd. Det är första gången vi visar planen för gång- och cykelvägen. Efter det här tar vi till oss och justerar det som är möjligt att justera, säger Ida Fagerström, projektche­f för Tvärförbin­delse Södertörn.

Men all kritik tycker hon inte är rättfärdig.

– Vi bygger inte ett regionalt cykelstråk. Det regionala ska gå längs med gamla Glömstaväg­en och planeras parallellt.

Den cykelvägen hon talar om ska byggas i etapper och knyta samman norra Botkyrka med Glömsta, Flemingsbe­rg och Huddinge centrum. Däremot kommer cykelvägen i Tvärförbin­delseproje­ktet öster om Huddinge centrum mot Haninge vara den enda som byggs på den sträckan.

 ??  ??
 ??  ?? PENDLAR. Rebecca Björkman, Vistaberg, skulle kunna tänka sig att cykelpendl­a om det hade varit bättre och snabbare cykelvägar.
PENDLAR. Rebecca Björkman, Vistaberg, skulle kunna tänka sig att cykelpendl­a om det hade varit bättre och snabbare cykelvägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden