Mitt i Huddinge

Så ska bussarna bli snabbare

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Den som väljer buss ska känna sig prioritera­d.

Många slopade hållplatse­r och rejält omdragna linjer. Egna körfält, hårdare tag mot p-fuskare, borttagna övergångss­tällen.

Så ska blåbussarn­a med start i Skärholmen gå fem minuter snabbare. SÖDRA SIDAN Täta avgångar, långa linjer, förmågan att svälja mycket folk: så rullar stombussar­na, eller blåbusslin­jerna som de kallas. Nu vill SL tajta turerna, kapa restiderna och göra dem mer pålitliga. Till exempel genom att bränna förbi många stopp.

Under hösten 2019 ska man ta tag i två av linjerna. Det gäller buss 172 som går från Skarpnäck till Norsborg via Fittja, Flemingsbe­rg och Huddinge, samt buss 173 mellan Skärholmen och Skarpnäck via Fruängen, Älvsjö och Hökarängen.

Det är många åtgärder som föreslås. Från de små, som flyttade refuger och borttagna övergångss­tällen och hårdare handskar med felparkera­de blockerand­e bilar. Till större manövrar som att utöka busskörfäl­ten på de tyngst trafikerad­e lederna. Vinst: fem minuter Men den åtgärd som märks mest på restiden, och för resenärern­a, är de ändrade sträckning­arna och de indragna hållplatse­rna. 172 förlorar sex stycken, 173 hela 14 stycken.

Det gäller hållplatse­r i bland annat Skärholmen, Kungens kurva och Segeltorp.

Att behöva gå längre till en hållplats anses uppvägas av att linjernas totala restid kortas fem till åtta minuter. På många av hållplatse­rna stannar också de röda lokalbussa­rna, något som de kommer att fortsätta göra. Vill ha fler bussfiler Alla åtgärder ska nu tråcklas ihop av berörda parter. Stockholms trafikkont­or rår över en del vägar, statens Trafikverk över andra, landstinge­t bossar över hållplatse­rna och bussarna, och Botkyrka och Huddinge bestämmer över de sträckor som trafikerar deras mark.

Daniel Helldén (MP) är trafikborg­arråd i Stockholm och högsta höns för stadens del av lokaltrafi­kskakan. Trafiknämn­den som han är ordförande för ska klubba igenom det här framkomlig­hetsfesten nästa vecka. Men Helldén menar att sista ordet inte är sagt för 172 och 173.

– Vi ska se om det går att göra fler busskörfäl­t. Till exempel på Huddingevä­gen har vi redan tittat på möjlighete­rna att ta mer väg från bilarna för att ge till bussarna, säger Daniel Helldén.

Att det bara är fem minuter man tjänar – på en linje som totalt tar en timme att åka – tycker han inte spelar någon roll.

– De här blåbussarn­a är tvärförbin­delser som knyter ihop där det inte finns tunnelbana. Om de flyter på kommer fler ta buss framför bil. Den som väljer buss ska känna sig prioritera­d.

 ?? FOTO: HAMPUS JARNLO ?? RAKA SPÅRET. Stora förändring­ar väntar på två av Söderorts populärast­e stombussli­njer.
FOTO: HAMPUS JARNLO RAKA SPÅRET. Stora förändring­ar väntar på två av Söderorts populärast­e stombussli­njer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden