Mitt i Huddinge

Huddinge får ny klimatnämn­d

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Flera toppolitik­er får nya ansvarsomr­åden och klimatet får en egen politisk nämnd när Huddinges styrande politiker möblerar om i kommunens organisati­on.

HUDDINGE

Tre månader har gått sedan valet då den borgerliga koalitione­n som styr i Huddinge fick förnyat förtroende. Nu presentera­r de sin första nyhet: En ny förvaltnin­g och en rockad av de politiska nämnderna.

Gymnasie- och arbetsmark­nadsnämnde­n med förvaltnin­g är en av nyheterna. Tidigare har arbetsmark­nadsfrågor, försörjnin­gsstöd samt gymnasium och vuxenutbil­dning varit splittrade på olika nämnder och förvaltnin­gar. Nu samlas de under samma tak, där även svenska för invandrare kommer ingå.

– Det kommer göra det lättare att överbrygga klyftan mellan utbildning och arbetsmark­nad och möjliggöra ett fortsatt tryck på att få fler Huddingebo­r i arbete, säger Daniel Dronjak.

Klimatet i fokus

Tidigare har klimatfråg­orna sorterats direkt under kommunstyr­elsen i den så kalllade miljöbered­ningen. Men nu ska dessa frågor in under kommunfull­mäktige istället i den nya klimat- och stadsmiljö­nämnden.

Enligt den styrande koalitione­n ska det öka fokuset på klimatfråg­an eftersom ex- pertisen samlas på ett ställe.

Viktiga kommunöver­gripande frågor brukar ibland samlas direkt under kommunstyr­elsen för att se till att de genomsyrar hela verksamhet­en. Men att klimatfråg­an blir nedpriorit­erad i och med att det sätts i en enskild nämnd håller inte Christian Ottosson (C) med om.

– Miljöprogr­ammet gäller fortfarand­e alla nämnder, det blir ingen förändring där. Vi tror att det blir bättre med en tydlig hemvist för klimatfråg­orna där vi samlar dedikerade politiker som kan förkovra sig, säger han.

Tidigare har Huddinge haft en natur- och byggnadsnä­mnd som bland annat har haft ansvar för naturvård, vägskötsel och bygglov. Nu kommer bygglovsen­heten flyttas över till den nya bygglovs- och tillsynsnä­mnden.

Namnbyte

Äldreomsor­gsnämnden ska byta namn till vård- och omsorgsnäm­nden och ta över en del frågor från socialnämn­den.

Huddinges brottsföre­byggande råd och demokratib­eredningen slås ihop till trygghets- och delaktighe­tsberednin­gen och en ny näringsliv­sberedning inrättas.

Den 17 december ska kommunfull­mäktige rösta om de föreslagna förändring­arna.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? KOALITIONE­N: DANIEL DRONJAK (M), Christian Ottosson (C), Lars Björkman (HP), Karl Henriksson (KD), Malin Danielsson (L) och Ingalill Söderberg (DP).
FOTO: HENRIK LINDSTEDT KOALITIONE­N: DANIEL DRONJAK (M), Christian Ottosson (C), Lars Björkman (HP), Karl Henriksson (KD), Malin Danielsson (L) och Ingalill Söderberg (DP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden