Mitt i Huddinge

Fett eller grönt: Slaget om julbordet står i Stuvsta

EDWARD BLOM: ”Grönare, billigare, enklare, fettfriare – allt det där är fel”

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Ni ska lägga ner mycket mer tid än ni vill, mycket mer pengar än ni vill, julbordet ska vara fett och inte vara vegetarisk­t för fem öre. Edward Blom.

Överflöd eller återhållsa­mhet? Animaliskt eller vegetarisk­t? Det traditione­lla julbordet har utmanats av hållbarhet­strenden.

Huddingepr­ofilerna Edward Blom och Maria Soxbo reder ut rätt och fel på julbordet. I och med klimathote­ts intrång i allt fler människors medvetande har julbordet börjat ändra form. Allt fler drar ner på kött och väljer att till exempel lägga in aubergine i stället för sill.

Men julen är ju den tiden på året då det är dags unna sig kött i överflöd, anser Stuvstabon, gastronome­n och tvprofilen Edward Blom.

– Grönare, billigare, enklare, fettfriare – allt det där är fel på jul. Ni ska lägga ner mycket mer tid än ni vill, mycket mer pengar än ni vill, julbordet ska vara fett och inte vara vegetarisk­t för fem öre, säger han och medger att det såklart får förekomma olika former av kål, rovor, ärter, bönor och bröd – men att allt i övrigt ska vara animaliskt, om man vill ha ett historiskt korrekt julbord.

Med det sagt tycker han ändå att det är viktigt att ta klimathote­t på allvar resten av året. Han förespråka­r själv att man flyger mindre, inte äger bil, slutar slänga rester och byter ut en del nötkött mot till exempel vilt och fågel.

– Då har man minskat klimatavtr­ycket enormt och behöver inte avstå kött på julafton av miljöskäl. Men, fiskarna är förvisso de allra godaste på julbordet så ös gärna på med mer fisk.

Skippa lutfisken

Ett stenkast bort från Kinnbloms villa i Stuvsta bor influencer­n och hållbarhet­sbloggaren Maria Soxbo.

Hon kan hålla med om att det kan vara okej att unna sig lite kött under julen (även om det finns massor av vegetarisk­a alternativ att utforska i stället).

Annars borde man lägga krutet på att dra ner på matsvinnet.

– Vi har en tendens att köpa ägg för 20 personer, skinka för 20 personer, korv för 20 personer istället för att inse att alla tar lite av allt och oftast är trötta på julmaten redan på juldagen. Dela upp rätterna så att några äts på julafton och några andra på juldagen, skippa lutfisk och andra ”måsten” som ingen vill ha och begränsa mängderna rejält så slipper du tugga tråkig julskinka den 28:e. Frys in allt som verkar bli över, och kör restfest i fattiga januari!

Edward Blom håller med om att svinnet borde minskas, men föredrar taktiken att äta av julmaten ända fram till tjugondag Knut. Och att skippa lutfisken skulle aldrig komma på fråga.

– Smaken tycker jag är ganska oväsentlig. Julbordet är en iscensättn­ing av en historisk tradition. Så även om man inte gillar kalla grisfötter så är de en länk till historien och till våra förfäder, säger han.

Prinskorv – för modernt?

Han kan ändå tänka sig att göra vissa avkall på det traditione­lla julbordet.

– Men man kan ta bort det som kom på 1900-talet, typ köttbullar är en ganska modern grej, prinskorv måste man inte ha när det finns äldre historiska korvar.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SPARSMAKAT. Hållbarhet­sbloggaren Maria Soxbo håller på grönt.MAXAT. Gastronome­n Edward Blom ser julbordet som en historisk tradition. TRADITION ELLER NYTÄNK? Åsikterna går isär hos Stuvstapro­filerna.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: CLAUDIO BRITOS SPARSMAKAT. Hållbarhet­sbloggaren Maria Soxbo håller på grönt.MAXAT. Gastronome­n Edward Blom ser julbordet som en historisk tradition. TRADITION ELLER NYTÄNK? Åsikterna går isär hos Stuvstapro­filerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden