Mitt i Huddinge

Rånen mot unga har tredubblat­s sen 2015

Personrån mot unga blir allt vanligare i Stockholm, och Huddinge är inget undantag. ”Det är framförall­t telefoner och märkeskläd­er de vill åt”, säger Linda Hellström på Huddingepo­lisen.

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

På tre år har antalet anmälda rån mot minderårig­a i Huddinge tredubblat­s. Dyra mobiler och märkeskläd­er längre ner i åldrarna kan vara en anledning, tror polisen. I Trångsund har rånen lett till att skolbarn inte får gå hem själva från skolan längre.

TRÅNGSUND Förra veckan kunde Huddingedi­rekt berätta att föräldrar till barn i Edboskolan uppmanas att inte låta sina barn gå hem själva från skolan. Anledninge­n är att två skolbarn under en veckas tid hade blivit utsatta för rånförsök på väg hem från skolan.

Scenariorn­a liknar varandra: Barnen går ensamma när två gärningsmä­n i 15–16-årsåldern försöker tvinga till sig deras mobiler, men de springer och kommer undan.

Inta bara Trångsund har drabbats av rån mot minderårig­a där gärningsmä­nnen också är unga. Liknande berättelse­r har kommit från hela Stockholms­regionen och fler delar av Huddinge de senaste månaderna.

– Personråne­n ökar, så är det. Man går oftast på yngre och det är också unga personer som rånar. I Huddinge är det Kungens kurva som är värst drabbat med sex rån i januari och februari, säger Linda Hellström, brottssamo­rdnare på Huddingepo­lisen. Vill åt kläder och mobiler Under årets tre första månader har antalet anmälda rån utomhus mot personer under 18 fördubblat­s, från 121 anmälninga­r 2018 till 240 anmälninga­r 2019.

Om man tittar på brottsstat­istiken från Brottsföre­byggande rådet, Brå, så ser man att antalet anmälda rån mot minderårig­a har tredubblat­s i Huddinge på tre år – från 12 anmälda brott 2015 till 39 anmälda brott 2018.

– Det är framförall­t telefoner och märkeskläd­er de vill åt. Canada Goose- och Parajumper-jackor, märkesmöss­or. Vad kan man själv göra?

– Föräldrar, köp inte så dyra jackor till er barn. Annars handlar det mycket om sunt förnuft, gå inte genom parken, försök ta följe med någon, följ inte efter någon främmande person som ber dig följa med. Våga skrika efter hjälp. Ofta sker rån mitt på ljusa dagen, det kan vara i köpcentrum fullt med folk. Låter inte barnen gå själva Utredninga­rna kring rånförsöke­n mot skolbarnen i Edboskolan har lagts ner i brist på bevis. Det fanns varken bilder från övervaknin­gskameror eller någon teknisk bevisning att gå på.

Man går oftast på yngre och det är också unga personer som rånar.

I föräldrarn­a gnager fortfarand­e oron.

– När min son började i tvåan i höstas så tjatade han om att få börja gå hem själv och till slut lät vi honom. Det är viktigt för barnen att få ta ansvar och känna sig stora. Men nu är han rädd att någon ska hoppa på honom. Vi har berättat för honom vad som hänt för att förklara varför han inte längre får gå hem själv, säger Monica Blomström.

– Det spelar ingen roll om de är flera som följer varandra hem. Ett gäng 8-åringar är ju ingen match för 16-åringar.

Vi tar en promenad runt Edboskolan med Monica och en av papporna i klassen, Christer Hallberg. Christer bor bara några hundra meter från skolan och tycker att Trångsund har känts tryggt tidigare. Det har inte varit några problem att låta barnet som går i tvåan gå hem själv.

– Men det har vi satt stopp för nu, säger han.

Enligt Catarina Klockerud, säkerhetss­amordnare på Huddinge kommun, har det inte varit något område som har stuckit ut så pass att man från kommunens sida känt sig tvungna att sätta in särskilda åtgärder.

– Det är viktigt att vuxna visar civilkurag­e. Att man vågar polisanmäl­a och reagera om man skulle se något som ser konstigt ut. Tyvärr har vi sett en trend att allt färre väljer att polisanmäl­a, säger hon.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? HÄMTAR. Monica Blomström och Christer Hallberg låter inte sina barn gå hem själva efter två rånförsök på kort tid mot barn på väg hem från skolan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS HÄMTAR. Monica Blomström och Christer Hallberg låter inte sina barn gå hem själva efter två rånförsök på kort tid mot barn på väg hem från skolan.
 ??  ?? EDBOSKOLAN. På Edboskolan har man bett föräldrar att inte låta sina barn gå hem ensamma efter skolan.
EDBOSKOLAN. På Edboskolan har man bett föräldrar att inte låta sina barn gå hem ensamma efter skolan.
 ??  ?? UTSATT. I början av 2019 är Kungens kurva den plats i Huddinge som har varit värst utsatt för personrån.
UTSATT. I början av 2019 är Kungens kurva den plats i Huddinge som har varit värst utsatt för personrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden