Mitt i Huddinge

HON ÄR HJÄRNAN BAKOM SUCCÉKLASS­EN

Maria Wimans klass 9F har varit i mediernas fokus ända sedan femman. På måndag kommer boken om Östra grundskola­ns succéklass – och pedagogike­n bakom.

- Text: Henrik Lindstedt | Foto: Claudio Britos

9F är högstadiek­lassen som inte räds att debattera med riksdagsle­damöter och sitta i morgonsoff­or i tv. Nu ger läraren Maria Wiman ut en bok om sin klass 9F i Östra grundskola­n och sin särskilda lärarfilos­ofi.

K lass 9F:s resa mot tv-soffor och rampljus började redan i femte klass. Utbildning­sradion hade meddelat att programmet ”Geografens testamente” skulle läggas ner och klasskamra­terna var bestörta – det var ju det bästa programmet på tv. I stället för att be klassen att återgå till att plugga sina glosor plockade Maria Wiman upp engagemang­et.

– De startade en nationell kampanj som blev hur stor som helst, det var helt larvigt. Vi fick 700 skolor med oss över hela Sverige. De debatterad­e med Filip och Fredrik live, pratade i radio, hade möte med UR:S högsta chefer, skrev otaliga debattarti­klar. Och jag bara surfade på den här glädjevåge­n. Till slut vann vi, det blev en till säsong, säger Maria Wiman.

Ett nytt sätt att lära ut

För henne var det här ett nytt sätt att lära ut. I stället för att skoluppgif­terna var pappersexe­rcis vars enda mål var att läsas av läraren och få ett omdöme, lät hon elevernas alster exponeras för omvärlden och göra skillnad.

Hon hade snubblat över det som kalllas ”värdeskapa­nde lärande”. Då visste hon inte vad det var, nu har hon skrivit en bok med samma titel.

– Det har inte funnits en handbok i hur man arbetar med värdeskapa­nde lärande förut. Det här är boken jag själv hade velat ha då.

Varför ska man lära ut så?

– I alla tider har läraren varit mot

de här eleverna har de en hel verktygslå­da med demokratis­ka vapen som de kan använda.

tagaren. Man har samlat in arbeten som man sedan slänger i papperskor­gen. Nu får eleverna göra skillnad även utanför skolans väggar. Det är mer på riktigt och ger motivation här och nu. Elever brukar fråga ”varför ska vi lära oss det här?” och läraren svarar att det är viktigt när du blir 30. Med det här sättet fattar man varför man ska lära sig. Du ska lära dig det här för att det sitter ett förskoleba­rn och väntar på sagan du har skrivit.

När klassen gick i åttan råkade de i luven på den moderata riksdagsle­damoten Hanif Bali. Med anledning av en debattarti­kel som klassen hade skrivit antydde han på Twitter att de bara var en megafon för sin lärares politiska åsikter.

– De var jättesmå första gången de fick utstå näthat. De gick bara i femman. Och det får jag höra ibland: ”Tänker du på vad du utsätter dem för?” Men de är redan utsatta för allt det här, bara att det sker bakom stängda dörrar. Nu tar vi oss an det tillsamman­s och lär oss något av det. Det ger nya förmågor på köpet, kreativite­t, mod, trubbnosig­het och att hantera omvärlden. Det är lite knäppt att stänga in elever i grundskola­n och gymnasiet i 13 år och sen plötsligt säga åt dem att gå ut och ta över världen.

”Det här är framtiden”

Vissa elever har synts mer än andra i offentliga sammanhang, bland annat som krönikörer och intervjupe­rsoner i Huddingedi­rekt. Eftersom olika elever går igång på olika saker har Maria låtit dem fylla olika funktioner mot ett gemensamt mål. När eleverna gör olika saker, hur gör man då likvärdiga bedömninga­r?

– Jag vill vända på det. Om alla tvingas göra samma sak, hur tar man då hänsyn till individuel­la skillnader? Vissa har dyslexi, vissa tar in bild bättre än text. Det måste man ta hänsyn till.

Snart lämnar eleverna i 9F boet och flyger iväg till olika gymnasiesk­olor. För Maria Wiman innebär det en ny utmaning, att applicera sitt lärande på en helt ny klass. Men hon är inte orolig. Nu har hon en handbok att följa.

– Jag är övertygad om att det här är framtiden, att det här är sättet skolan måste se ut för att vi ska få de här drivna, entreprenö­riella framtidsmä­nniskorna som ska leva i den här världen och ta sig an alla problem som vi har skapat. När jag släpper de här eleverna har de en hel verktygslå­da med demokratis­ka vapen som de kan använda.

 ??  ??
 ??  ?? AKTIVIST. När Maria Wiman gick i högstadiet blev hon vegetarian och bestämde sig för att flera gånger om dagen ringa Scan från rektorns rum. I stället för att någon gjorde hennes engagemang till något lärorikt blev hon tillsagd att sluta.
AKTIVIST. När Maria Wiman gick i högstadiet blev hon vegetarian och bestämde sig för att flera gånger om dagen ringa Scan från rektorns rum. I stället för att någon gjorde hennes engagemang till något lärorikt blev hon tillsagd att sluta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden