Mitt i Huddinge

Hård granskning av tobakshand­lare

Tobakshand­lare hårdgransk­as Rökfria entréer HANDLARE: ”Ska jag sätta mig själv i fara?”

-

Det är för att se att det inte tvättas pengar.

Från och med i sommar ska Huddinges 90 tobaksförs­äljare prövas på samma rigorösa sätt som krögare som säljer alkohol. Samtidigt ska alla butiksägar­e få ansvar över att avhysa rökare från sina entréer. ”Driver du med mig?” säger en förvånad butiksägar­e.

Den nya tobakslage­n kickar in den 1 juli. Efter det ska alla som säljer tobak och ecigarette­r synas i sömmarna precis som restaurang­er som säljer alkohol: samma regelverk, samma riktlinjer.

– Det nya tobakstill­ståndet kommer att sluta med förskräcke­lse för många. En hel del handlar kommer inte att komma igenom nålsögat, säger Suzanne Bengtsson tillsynsha­ndläggare på länsstyrel­sen.

Handlarnas register hos polisen, kronofogde­n och Skatteverk­et kommer att granskas tre år tillbaka i tiden.

Är man dömd för våld och narkotika går man bort och får inte längre kränga tobak och elektronis­ka cigaretter. Detsamma gäller kriminalit­et där alkohol varit inblandat, och ekonomisk brottsligh­et.

”Organisera­d brottsligh­et”

Enligt Staffan Stafström, chef på miljötills­ynsavdelni­ngen i Huddinge, handlar det bland annat om att upptäcka och förhindra organisera­d brottsligh­et.

– Vi kommer att göra tillsyn en gång om året, vilket bland annat innebär att vi granskar bokföringe­n. Vi kommer till exempel kolla på om hur mycket handlarna har köpt in och hur mycket som enligt bokföringe­n har sålts. Det är för att se att det inte tvättas pengar, säger han.

På Sjödalstor­gets spel & tobak ringlar sig kön lång fram till Lisbet Brimarks kassa. Det ska plockas ut paket, köpas cigaretter och lösas in spelkupong­er. Hon tycker att det låter som en bra idé med hårdare kontroller, även om hon inte är överlyckli­g över mer administra­tion och ökade kostnader.

– De vill väl komma åt de som jobbar svart och säljer fultobak. Det är ju bra, säger hon.

Har till 1 november

I Huddinge finns i dag ungefär 90 butiker som säljer tobak. Den nya lagen börjar gälla 1 juli, men de har fram

till 1 november på sig att ansöka om tillstånd.

Hur mycket ett tillstånd kommer kosta har kommunpoli­tikerna ännu inte bestämt. I Göteborg har de redan bestämt avgiften och där går ett tobakstill­stånd på 9 000 kronor.

Ska avhysa rökare

I den nya lagen ingår också ett förbud mot rökning på vissa offentliga platser. Mest känt är uteserveri­ngar, men den kommer också omfatta idrottsare­nor, busskurer och butiksentr­éer. Alla butiksägar­e – inte bara tobakshand­lare – kommer ha ansvar för att det inte röks utanför butiksentr­én.

– Huddinge centrum till exempel. Det gäller alla som har lokaler där, även klädbutike­n. Men exakt hur det här förbudet kommer landa vet vi inte i dag. Vad är utanför entrén? Är det ett par meter eller tre? Måste man måla upp en rökfri zon på marken? Det är viktigt att vi inväntar vad länsstyrel­sen och Folkhälsom­yndigheten säger, säger Staffan Stafström.

Lisbet Brimark har inte insett vidden av den nya tobakslage­n och blir förvånad över det nya kravet på att avhysa rökare utanför entrén.

”Driver du med mig?”

– Driver du med mig? Det är ju inte mitt problem att lösa. Ska jag sätta mig själv i fara? Tänk om det är en obehaglig person som står där och röker. Jag är inte polisen, säger Lisbet.

Hon jobbar ensam i butiken för att få affärerna att gå ihop och säger att hon inte har tid för fler arbetsuppg­ifter.

På Direkten vid Patron Pehrs väg är dock tongångarn­a lite annorlunda – ett butiksbitr­äde som vill vara anonym tycker att det ska bli skönt med lagstöd i ryggen.

– Jag går ut och skriker, det är inga problem. De brukar sitta här utanför och röka. Det blir väldigt skräpigt och vi får sopa upp massvis med fimpar, säger hon. Henrik Lindstedt Christoffe­r Röstlund Jonsson

 ??  ?? KRITISK. Lisbet Brimark tycker inte om det nya lagkravet som säger att hon ansvarar för att ingen röker utanför hennes entré.
KRITISK. Lisbet Brimark tycker inte om det nya lagkravet som säger att hon ansvarar för att ingen röker utanför hennes entré.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NÅGRA RYKER. Den nya tobakslage­n kickar in den 1 juli. Efter det ska alla som säljer tobak och e-cigaretter hårdgransk­as.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NÅGRA RYKER. Den nya tobakslage­n kickar in den 1 juli. Efter det ska alla som säljer tobak och e-cigaretter hårdgransk­as.
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ??
FOTO: HENRIK LINDSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden