Mitt i Huddinge

Inget museum av Ågestaverk­et

- Henrik Lindstedt

Beslutet att riva Sveriges första kommersiel­la kärnkraftv­erk, Ågestaverk­et, mötte motstånd för ett år sedan då Länsstyrel­sen ryckte ut för att försvara dess kulturhist­oriska värden. Men nu backar myndighete­n från kraven, rapportera­r tidningen Mitt i.

Det handlar om Ågestaverk­et i Huddinge, Sveriges första kommersiel­la kärnkraftv­erk som varit dött och avstängt sedan 1974. I decennier har det legat igenbommad och bortglömt djupt nere i berget under brandförsv­arets övningsomr­åde på Vidjavägen.

För ett år sedan meddelade Vattenfall att hela rasket ska rivas. Planen är att montera ner kärnkraftv­erket bit för bit och under en åttaårsper­iod frakta bort totalt cirka 1 000 kubikmeter måttligt radioaktiv­t skrot till slutförvar­ing.

Men beslutet gillades inte av Länsstyrel­sen som vill bevara byggnadens som ett kulturminn­e, kanske ett museum. Därför krävde myndighete­n anmälnings­plikt enligt kulturmilj­ölagen.

Men det kravet drar nu Länsstyrel­sen tillbaka, efter ett avgörande i förvaltnin­gsrätten, rapportera­r tidningen Mitt i.

– Domen betyder bara att vi inte behöver ta hänsyn till kulturmilj­ölagen. Vi inväntar fortfarand­e domen hos mark-och miljödomst­olen i Nacka, där ärendet prövas utifrån miljöskäl. Dessutom ska Strålsäker­hetsmyndig­heten också ge tillstånd till att riva på ett säkert sätt, säger Marie-louise Olvstam, jurist på Vattenfall, till Mitt i.

Därmed har Vattenfall undanröjt ett hinder för att påbörja rivningen. Men fler kvarstår. Ett tillstånd från Strålskydd­smyndighet­en krävs och mark- och miljödomst­olen ska dessutom göra en miljömässi­g bedömning.

 ?? FOTO: LENNART STRÖM ?? EKAR TOMT. I reaktorhal­len är det alltid upplyst trots att den stått tom i fyra decennier.
FOTO: LENNART STRÖM EKAR TOMT. I reaktorhal­len är det alltid upplyst trots att den stått tom i fyra decennier.
 ??  ?? INGET INTERNET. Blinkande lampor och hårdvara: det analoga regerar.
INGET INTERNET. Blinkande lampor och hårdvara: det analoga regerar.
 ??  ?? MÄTBART. En gammal gedigen geigermäta­re, fortfarand­e fullt funktionsd­uglig.
MÄTBART. En gammal gedigen geigermäta­re, fortfarand­e fullt funktionsd­uglig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden