Mitt i Huddinge

Kommunen skadade gamla ekar – polisanmäl­s

- 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Huddinge kommun har lagt om en bilväg i en biotopskyd­dad allé i Sundby utan att invänta tillstånd från Länsstyrel­sen. Flera av alléns 22 ekar har skadats i arbetet och riskerar nu ett kortare liv.

HUDDINGE

Förra sommaren ansökte Huddinge kommun hos Länsstyrel­sen om att lägga om vägen och samtidigt beskära ekarna i allén längs med Sundby gårdsväg. Men när Länsstyrel­sen bad om kompletter­ingar i ansökan visade det sig att arbetet redan var utfört.

Länsstyrel­sen tror att arbetat kan ha skadat alléns 22 gamla ekar som nu riskerar ett kortare liv.

”Att arbetet i allén utfördes innan dispens givits innebär i sig inte ett hot mot alléns betydelse för växt- och djurlivet. Länsstyrel­sen bedömer dock att de skador som konstatera­ts på träden i vissa fall kan komma att påverka trädens vitalitet negativt och kan medverka till att trädens livslängd förkortas”, står det i Länsstyrel­sens polisanmäl­an.

Viktigt att bevara gamla träd

Det är huvudsakli­gen trädens stambaser och rötterna som kan ha tagit skada, eftersom ett tjockt lager stenkross har lagts runt trädens stammar.

”Det tar lång tid (flera tiotals år) innan ett nyplantera­t träd utvecklar höga naturvärde­n som äldre träd har och därför är det viktigt att undvika skador på gamla alléträd.”

Vidare skriver Länsstyrel­sen att skadorna hade kunnat undvikas. Om Huddinge kommun hade inväntat tillstånde­t hade Länsstyrel­sen kunnat besluta om försiktigh­etsåtgärde­r och i vissa fall förbud.

Kommunen beklagar

Länsstyrel­sen anser att Huddinge kommuns agerande är ett brott mot områdessky­ddet i enlighet med miljöbalke­n.

Enligt Anders Ramqvist, tillförord­nad chef på stadsmiljö­avdelninge­n, har kommunen brustit i sina rutiner.

”Ärendet var inte färdighand­lagt innan vi genomförde den aktuella åtgärden. Det ska det givetvis vara. Vi beklagar detta och ska över våra rutiner”, skriver han i ett mejl till Huddingedi­rekt.

Efter krav från Länsstyrel­sen har den stenkross som legat runt ekarnas stammar avlägsnats.

”Bergkross har legat i slänten mot trädens stambas under kort tid och sedan avlägsnats, och bör därmed inte ha kunnat ställa till någon skada”, skriver Anders Ramqvist.

Vi beklagar detta och ska över våra rutiner.

Henrik Lindstedt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden