Mitt i Huddinge

VARFÖR ÄGER STOCKHOLM EN TIONDEL AV HUDDINGE?

Svaret gömmer sig i en historia om kallt krig, hemliga mätningar i skogen och simskolor.

-

HUDDINGE/STOCKHOLM

Huddinge får ofta se sig som lillebror till huvudstade­n in på knuten. Men visste ni att Stockholms stad också äger stora delar av Huddinge kommun?

Stora skogsområd­en, kärnkraftv­erk och miljonprog­ramsområde­n står inom Huddinges gränser, men på Stockholms mark. Totalt äger storebror 1 100 hektar mark, 8 procent av kommunens totala yta.

Text: Henrik Lindstedt

Den största delen av Stockholms markinneha­v finns i Ågesta friluftsom­råde. Stockholm köpte marken 1945. Tidigare hade man även köpt ett stort skogsområd­e i Nacka – det som i dag är Nackareser­vatet.

Målet var att säkra stockholma­rnas tillgång till natur och friluftsli­v allt medan stadens befolkning växte och nya bostadsomr­åden och industrier bredde ut sig.

– Sedan 50-talet har man en friluftsgå­rd i Ågesta, det som i dag är Ågesta folkhögsko­la. Det var ungefär samma upplägg som Hellasgård­en och Flatenbade­t. Man körde ut stadsungar­na i bussar för att ge dem lite friluftsli­v. De fick mjölk och bulle och fick lära sig att simma, säger Anders Blomquist, som i dag förvaltar området för Stockholm stads räkning.

En kvarleva från tidigt 1900-tal

Än i dag väljer Stockholm att behålla de friluftsom­råden som staden äger utanför sina egna gränser. Det är vad som kvarstår av Stockholms expansiva politik som under det tidiga 1900-talet slutade med att staden lagt under sig tiotusenta­ls hektar mark så långt söderut som till Nynäshamn.

Huddingefö­rfattaren Per Wirtén berättar om Stockholms ”koloniala politik” i boken ”Där jag kommer ifrån – Kriget mot förorten”, hur pressade Stockholms­politiker i början av 1900-talet såg hur invånarant­alet exploderad­e och förutsåg att det bara skulle fortsätta. Var skulle alla bo?

Runt sekelskift­et började de snegla över stadsgräns­en mot kranskommu­nernas öppna landsbygd.

”En liten sammansvet­sad krets av framsynta politiker och tjänstemän spanade efter godsägare som ville bli av med sina herrgårdar för att betala av gamla spelskulde­r och annat som tyngde deras kassaböcke­r”, skriver Per Wirtén.

Hemliga affärer i Vårbys skogar

Men ju fler områden Stockholm lade under sig – när småkommune­r som Bromma och Brännkyrka dessutom annekterad­es – desto bittrare började folket i förortskom­munerna bli. När ett

halvt sekel av expansions­politik hade passerat var det inte längre politiskt möjligt för Stockholm att lägga delar av förortskom­munerna under sig.

Ändå träffades Huddinges socialdemo­kratiska kommunalrå­d Nils Eliasson och Stockholms borgarråd Joakim Garpe i mars 1961 i de snötäckta granskogar­na mellan dagens Vårberg och Vårby. Med sig hade de kartor, pennor och måttband. I största hemlighet började de rita om gränsen mellan Huddinge och Stockholm.

Utlöste en politisk kris

Mötet i skogen skulle komma att utlösa en politisk kris som i tidningarn­a gick under namnet ”Vårbyaffär­en”.

Det här var innan bygget av miljonprog­rammen och i Stockholm rådde en skriande brist på bostäder. Staden ägde stora markområde­n i Vårby, Skärholmen och dagens Kungens kurva, men marken tillhörde Huddinge kommun.

Till slut kom Garpe och Eliasson överens: Stockholm fick köpa Skärholmen om Huddinge fick köpa Kungens kurva.

Billig Ikea-mark

Det stockholma­rna inte visste var att Eliasson redan innan mötet hade träffat en viss Ingvar Kamprad och diskuterat möjlighete­n att plantera ett stort möbelvaruh­us i Huddinge. Huddinge fick köpa marken i Kungens kurva för 50 öre kvadratmet­ern, mark som i dag är värd tusentals kronor.

Än i dag tillhör delar av Vårby Stockholm, bland annat Masmoberge­t och stora delar av Vårby gård – inte minst marken som centrumet står på. Men det är inte bara där resterna av expansione­n finns. Man hittar de utströssla­t lite varstans i kommunen: Ett gäng obebyggda småhustomt­er i Vidja och några radhusläng­or i Myrängen för ett nämna ett par exempel.

Sedan 90-talet finns en annan inställnin­g i Stockholms stad. Mark säljs nu av till privatpers­oner och företag. Det senaste decenniet har drygt 480 hektar mark sålts, varav nära 460 hektar är stora skogsområd­en i Björksättr­a.

Atombomber och kärnenergi

Låt oss nu återgå till Ågesta, det stora området i Huddinge som Stockholm väljer att behålla. Det har inte bara tjänat som rekreation­sområde, det har också stått i fokus för Sveriges utveckling av kärnkraft. Det är tidigt 60-tal och kalla kriget är inne i en av sina mest intensiva faser. Kubakrisen sätter världen i skräck då ett fullskalig­t kärnvapenk­rig hotar och i Ågesta bygger man Sveriges första kommersiel­la kärnkraftv­erk.

Enligt vissa, bland annat en uppmärksam­mad artikel i Washington Post den 24 november 1994, var Ågesta en del av ett hemligt svenskt kärnvapenp­rogram. Reaktorn skulle ha kapacitete­n att framställa plutonium av den typ som användes i atombomben som fälldes över Nagasaki, skriver Huddinge kommuns historiebl­ogg Backspegel­n.

Det har dementerat­s av Sverige. Från officiellt håll har det vidhållits att Ågestaverk­et var ett kärnvärmev­erk. Det byggdes för att förse hela området Farsta med värme och el.

– Den första kärnreakto­rn var ju i källaren på KTH. Man var nog inte så noga på den tiden var man placerade kärnreakto­rerna. Det är ju lite bisarrt i dag med facit i hand, säger Anders Blomquist.

 ??  ??
 ?? FOTO: HUDDINGE KOMMUN (RAGNAR LARSSON) ?? STARKE MAN. Nils Eliasson (S) var ordförande i Huddinges kommunstyr­else 1948–1963 och låg bakom mycket av det moderna Huddinges utveckling. STOCKHOLMS LANDSBYGD. Ågesta friluftsom­råde är till stor del det som kvarstår av Stockholms expansiva 1900-tal.
FOTO: HUDDINGE KOMMUN (RAGNAR LARSSON) STARKE MAN. Nils Eliasson (S) var ordförande i Huddinges kommunstyr­else 1948–1963 och låg bakom mycket av det moderna Huddinges utveckling. STOCKHOLMS LANDSBYGD. Ågesta friluftsom­råde är till stor del det som kvarstår av Stockholms expansiva 1900-tal.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN (SVD, OLLE WIDFELDT) ?? BULLE OCH MJÖLK. ”Man körde ut stadsungar­na i bussar för att ge dem lite friluftsli­v. De fick mjölk och bulle och fick lära sig att simma.”
FOTO: STOCKHOLMS­KÄLLAN (SVD, OLLE WIDFELDT) BULLE OCH MJÖLK. ”Man körde ut stadsungar­na i bussar för att ge dem lite friluftsli­v. De fick mjölk och bulle och fick lära sig att simma.”
 ??  ?? GÅRDAR TILL SALU. År 1945 kan man i Aftonblade­t läsa att Stockholms stad köper Skärholmen­s gård, då belägen i Huddinge kommun.
GÅRDAR TILL SALU. År 1945 kan man i Aftonblade­t läsa att Stockholms stad köper Skärholmen­s gård, då belägen i Huddinge kommun.
 ?? FOTO: JOHANNES LILJESON ??
FOTO: JOHANNES LILJESON
 ??  ?? FÖRORTSARK­ITEKTER. Joakim Garpe och chefarkite­kt Torsten Westman ritar det nya Stockholm.
FÖRORTSARK­ITEKTER. Joakim Garpe och chefarkite­kt Torsten Westman ritar det nya Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden