Mitt i Huddinge

Vårby eller Vårberg? Alltid total förvirring

-

” Var bor du?” ”Vårberg.” ”Vårby?” Hopplöst. Varje gång. Det kan inte vara mer än 5 procent av de boende i Stockholms­regionen som vet skillnaden mellan de två grannorter­na.

Jag har oturen att bo i den ena – Vårberg – och har dessutom tagit på mig den otacksamma uppgiften att försöka utbilda alla jag stöter på om skillnaden mellan de två. Den här veckan tar jag det ett steg längre och berättar om det politiska hemlighets­makeriet och skandalen i det som kallades Vårbyaffär­en – då Huddinge sålde Skärholmen till Huddinge i utbyte mot marken som i dag är Kungens kurva (läs hela reportaget på mittuppsla­get).

Utan de våghalsiga sossetoppa­rna som stod bakom affären hade Skärholmen tillhört Huddinge, jag hade bott i Huddinge och det totalförvi­rrande ortnamnet Vårberg hade aldrig kommit till.

Men så är inte fallet. Så jag fortsätter: Vårberg tillhör Stockholm och Vårby tillhör Huddinge. Orterna ligger grannar, men är inte samma plats – längre. Försök lägga det på minnet.

 ??  ??
 ??  ?? LEDSEN. Hoppas att de fruktansvä­rda morden i Sätra förra veckan kan bli en väckarkloc­ka. Det dödliga våldet måste få ett slut.
LEDSEN. Hoppas att de fruktansvä­rda morden i Sätra förra veckan kan bli en väckarkloc­ka. Det dödliga våldet måste få ett slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden