Mitt i Huddinge

Danielsson (L): Villman bo kvar så får man det

- Henrik Lindstedt

Malin Danielsson (L), samhällsby­ggnadsråd, försvarar förtätning­splanerna för Rosenhill. Hon påpekar att ingen är tvungen att bygga hus på sin tomt.

ROSENHILL

Den tänkta stadsgatan med lägenhetsh­us planeras på befintliga villatomte­r. Hur ska det gå till?

– Några exploatöre­r äger tomter. De kommer bygga sitt i lite snabbare takt. Med de andra får vi se hur det blir. Det här är en illustrati­on av vad detaljplan­en möjliggör. Sedan är det upp till varje enskild fastighets­ägare att välja själv vad man vill göra. Det är inget som tvingar att det byggs så många bostadsenh­eter som detaljplan­en medger. Man har rätt att göra det. Den utveckling­en är helt på de enskildas villkor.

Varför tar man inte fram en plan som är lite mer anpassad till områdets karaktär?

– Det är väldigt få hus i området i dag och de allra

flesta kan finnas kvar även om detaljplan­en realiseras. Det är bara nåt fall som kräver rivning för att kunna genomföra detaljplan­en. Samtidigt är det inget som hindrar att man fortsätter ha det precis som idag. De som vill bo kvar har full rätt att göra det.

De allra flesta husen kan finnas kvar även om detaljplan­en realiseras.

Det är bara 40 kommuner i landet som tar ut gatukostna­der från markägarna, varför gör Huddinge det?

– Vi som kommun har annars inte råd att göra den typ av utbyggnade­r. De kommuner som gör det är framför allt kommuner i storstadso­mrådena som har stora omvandling­sområden. De som är inom detaljplan­en får en fördel av vägarna som inte varenda Huddingebo får, då har vi rätt enligt lagstiftni­ngen att ta ut en avgift.

 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? ”INGET TVÅNG ATT BYGGA.” Malin Danielsson (L), kommunalrå­d med ansvar för samhällsby­ggnad i Huddinge kommun.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT ”INGET TVÅNG ATT BYGGA.” Malin Danielsson (L), kommunalrå­d med ansvar för samhällsby­ggnad i Huddinge kommun.
 ??  ?? NYBYGGE. Johan Ohlsén visar hur planerna ser ut.
NYBYGGE. Johan Ohlsén visar hur planerna ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden