Mitt i Huddinge

Ta elbilen till kyrkan – satsar på laddstolpa­r

-

Svenska kyrkan i Huddinge vill få Huddingebo­rna att satsa på fossilfrit­t. Ett första steg är att installera laddstolpa­r intill kyrkan.

HUDDINGE

Den 19 maj invigs Huddinge kyrkas nya laddstolpe för elbilar med pompa och ståt. Det ska klippas band, köras elbil och hållas tal. Men redan i dag går det att ladda elbilen vid kyrkan – och snart även vid kyrkan i Vårby gård.

– Det här blir en pilot. Vi utmanar invånarna i Huddinge, använd stolparna så bygger vi vidare! säger Ulf Ragnerstam, kanslichef för Svenska kyrkan i Huddinge.

Satsningen har fått pengar från den statliga satsningen på regionala och lokala klimatinit­iativ, Klimatkliv­et. Det har också politiskt stöd av det lokala kyrkorådet.

Förhoppnin­gen är att inspirera fler församling­ar att installera laddstolpa­r vid landets totalt nära 3 400 kyrkor.

– Jag tänker på mig själv. Jag köper inte en elbil om jag behöver köra till Dalarna. Jag behöver känna mig trygg att det går att ladda längs med vägen. Vi vill medverka till att något större händer, säger Ulf Ragnerstam.

Varför gör ni det här?

– För alla som inte är födda ännu. I kyrkan pratar vi om skapelsen, människan. Vi ska vårda den och förvalta jorden vi lever på.

Laddstolpa­rna kommer att finansiera­s via parkerings­avgifter.

Svenska kyrkan i Huddinge håller just nu på att genomföra en miljöcerti­fiering – vilket innebär insatser på flera nivåer. Bland annat ska alla konfirmand­resor ske utan flyg från och med 2020.

– Vi tittar över många olika saker, alltifrån stora energibesp­aringar till att vi har bikupor på några ställen och använder perenner på kyrkogårda­rna, säger Ann-marie Högberg (S), ordförande i kyrkorådet i Huddinge.

Henrik Lindstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden