Mitt i Huddinge

Cykelproje­kt är klara

Huddinge ska satsa 158,5 miljoner – skjuter upp sin deadline

-

Spårväg syd och 23 olika cykelproje­kt åtagit sig att bygga 18 500 bostäder utmed den nya spårvägens sträckning till 2035.

158,5 miljoner, varav 62,1 miljoner kommer från staten, ska satsas på att bredda, rusta upp och bygga nya gång- och cykelbanor. Totalt har 22 sträckor pekats ut (se kartan ovan).

Men inget projekt har än så länge färdigstäl­lts.

– Det beror på lite olika saker. Våra cykelåtgär­der utgick från att Spårväg syd skulle vara klar tidigare än hur det blev i det slutliga avtalet, så det klaffar inte riktigt, säger Gunilla Wastesson, biträdande samhällsby­ggnadsdire­ktör i Huddinge.

Deadline skjuts upp

Kommunen har gjort en översyn och tagit fram en ny plan för när de olika åtgärderna ska genomföras så att det funkar med andra stora byggnads- och infrastruk­turprojekt. I dialog med det kansli som ansvarar för Sverigeför­handlingen har man kommit överens om att skjuta upp deadlinen.

– Det innebär att alla åtgärder inte behöver vara klara 2027. Enligt avtalet kan Spårväg syd färdigstäl­las först 2033, och vissa av cykelåtgär­derna måste samordnas med utbyggnade­n av spårvägen.

Cykelproje­kten i Sverigeför­handlingen är bara de som är i direkt anslutning till Segeltorp, Kungens kurva,

Spårväg syd kan färdigstäl­las först 2033, och vissa av cykelåtgär­derna måste samordnas med utbyggnade­n av spårvägen.

Vårby, Loviseberg och Flemingsbe­rg där Spårväg syd ska dras fram. De senaste åren har projekt i andra delar av kommunen färdigstäl­lts och påbörjats.

I Sverigeför­handlingen ingår också ett stort underjordi­skt cykelgarag­e i Flemingsbe­rg som ska rymma 3 500 cyklar.

18 500 bostäder ska byggas

För att klara byggmålet på 18500 bostäder i området fram till 2035 måste det byggas minst 975 bostäder per år. Det har man än så länge klarat av. Under de senaste åren har byggtakten varit generellt hög i hela landet och längs med Spårväg syds sträckning har totalt 2 445 bostäder byggts.

Två byggprojek­t – 189 lägenheter i Solhagapar­ken i Masmo och 738 lägenheter vid Hälsovägen i Flemingsbe­rg – har färdiga detaljplan­er och kommer båda börja byggas under 2019.

Under hela 2018 antogs inga nya detaljplan­er längs med Spårväg syds sträckning, men totalt 13 000 bostäder är under planering. Kommunen anser därför att man har ”en god planerings­beredskap”.

Henrik Lindstedt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden