Mitt i Huddinge

Sätra samlades i sorg och ilska

-

Två unga män hittades döda i Sätra i torsdags. Under fredagskvä­llen fyllde sorgen hela torget. Natten mot lördag sköts ännu en ung man till döds i Sätra.

SÄTRA

Den unga tjejen från Vårberg som vi träffar på väg till Sätra är uppgiven. Snart ska hon stå på torget i Sätra och ta farväl av två unga personer som inte längre lever. Och det är inte första gången den senaste tiden.

– Jag kommer ha gått på tre personers minnesstun­der på en månad. Först Älvsjö och nu det här. Jag kände den ena av dem i Sätra, han var en jättefin kille. Vi skulle ha sommarjobb­at tillsamman­s i sommar, säger hon.

Det var i torsdags som två killar i 20-årsåldern hittades döda i ett källarutry­mme i Sätra. Enligt polisen tyder allt på att de blivit mördade. Natten mot lördag skjuts ännu en ung man i ett flerfamilj­shus i Sätra. Han avlider av sina skador under morgonen.

På fredagseft­ermiddagen samlas Sätra kring minnesplat­sen på torget. Unga killar har med sig blommor, springer med tända ljus. Mammor, pappor och barn står tysta runt omkring. Hela torget är fullt.

Två porträtt på killarna bärs fram. När de ställs upp brister det för en av killarna. Kompisen bredvid kramar om honom. Försöker trösta.

En ung tjej håller om en ung kille som skakar av gråt. – Varför? – Det är för jävligt.

Samlas för att stötta

Inne i Sätra centrum har föreningen Sätra Kidz öppnat en lokal dit alla som vill kan samlas för att stötta varandra.

– Det som har hänt är hemskt. Men det har också fört oss samman, vi pratar mer med varandra och människor har verkligen engagerat sig. De kommer hit med kaffe, dricka, hembakta bullar. Småsaker som gör stor skillnad, säger Grace Caspers från föreningen.

Stadsdelen­s fältare ska jobba i Sätra hela helgen. Fryshuset också, de har förstärkt med extra personal.

– Det har varit svårt, man försöker förklara vad som hänt, vara där som stöd. De två killarna var ju våra besökare, de har kommit till oss sedan de var tolv. Vi hade rekommende­rat dem för sommarjobb. Det är så tragiskt, säger fritidsled­aren George Zeghbi från Fryshuset.

Även polisen, ordningsva­kter och Lugna gatan har förstärkt sin närvaro i Sätra under helgen.

Ute på torget körs en bil fram. Dörrarna öppnas. Ken

Det känns ibland som att förorten kan ropa hur högt som helst. Men det är ingen som lyssnar.

Rings ”Själen av en vän” pumpas ut över torget: ”Jag saknar dig min bror”. Förutom musiken – tyst. Bara snyftninga­r hörs från folkmassan.

De som kände killarna bäst, barndomsko­mpisarna, har svårt att prata.

– Inte i dag, det går inte.

”Det är för jävligt”

En bit ifrån står Eva Färjsjö från Segeltorp. Hennes son Oliver sköts till döds i Skärholmen i februari 2017.

– Det här är för jävligt rent ut sagt. Det är fint att det är så många som samlats här. Men samtidigt är det bara vissa här. Jag ser inte medelklass­en stå här i kylan. Det är två unga personer som dött – då tycker man att reaktioner­na borde vara kraftigare, säger hon.

Johan Reynols, som står bredvid henne, håller med.

– Det känns ibland som att förorten kan ropa hur högt som helst. Men det är ingen som lyssnar.

Kvällen blir kallare. Minnesstun­den lider mot sitt slut. Upp mot himlen seglar en heliumball­ong i form av ett hjärta.

På den texten: ”Vi saknar er grabbar”.

När den här tidningen gick i tryck på tisdagen fanns inga anhållna för de tre misstänkta morden. Händelsern­a i Sätra klassas av polisen som en särskild händelse, vilket innebär att extra resurser tillförs för att arbeta med utredninga­rna.

Rasmus Panagiotis Columbus

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden