Mitt i Huddinge

Pascalidou: ”Det kan vara dina barn”

-

Tårar räcker inte. Det måste till politisk vilja för att stoppa det dödliga våldet. Det säger Alexandra Pascalidou som skrivit en bok om mammorna till mördade söner.

SÄTRA

Tre personer sköts till döds i Sätra förra veckan. En tragedi som inte alls speglas i media, menar Alexandra Pascalidou, författare till boken Mammorna.

– Tre mord på två dagar i Sätra och det är mest påskpyssel i tidningarn­a – det är tragiskt och talande, säger hon.

– Det kommer inte bli en förändring förrän människor förstår att det här angår alla och det här skulle kunna vara dina barn. Först då måste det hända något.

I måndags stod hon på scenen i Hallunda och pratade om just detta – om hur vi måste lyssna på mammorna till de som förlorat sina barn i det dödliga våldet och om hur det vi hör måste bli politisk handling.

– Det blir alltid känslosamt kväll när jag pratar om detta. Folk gråter och blir arga och drabbade. Men att maktlösa människor gråter över detta löser det inte. Det måste finnas en politisk vilja, ett bredare engagemang som lyfter frågan.

Flera mammor som mist sina barn i våldet har tidigare vittnat om skam, skuldbeläg­gande och tystnad efter morden. Sedan Alexandra Pascalidou bok Mammorna kom ut i höstas har mammorna i boken pratat offentligt om sina erfarenhet­er och bjudits in att prata med politiker i stadshuset.

Ett ändå?

– Jag gav mammorna en plattform och jag bröt tystnadsku­lturen och den slentrianm­ässiga mediala bilden av att de som mördas får skylla sig själva för att de ändå är kriminella. Men nu har det hänt igen och de enda som finns på plats och tar det på stort allvar är lokaltidni­ngarna och grannar, vänner och anhöriga. Det blir så tydligt en fråga om människovä­rdets variation, vilka som är sörjbara och inte sörjbara. steg i rätt riktning

Lisa Halldén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden