Mitt i Huddinge

NU INVIGS HUDDINGES GRÖNA PULSÅDER

Med sina åtta mil knyter Huddingele­den ihop kommunens 13 naturreser­vat och majoritete­n av de 22 sjöarna. Det är en led som bär på historier om vikingar och storbönder. Nu invigs den fullt utmärkt och tillgängli­ggjord.

-

13 naturreser­vat. En led. På söndag invigs Huddingele­den, som binder samman Huddinges naturområd­en i en 80 kilometer lång vandringsu­pplevelse.

Orangea skyltar med texten ”Huddingele­den” leder oss bort från Haningeled­ens buller och avgaser och in i ett av Huddinges 13 naturreser­vat, Orlångens. Vi är på vandringsl­eden som kan ta oss så långt som till Vårby och Segeltorp i väster och Drevvikens strand i öster. En fågel kvittrar till.

– Skogssnäpp­a! kvittrar Richard Vestin, som har satt händerna runt sina öron som två trattar.

Richard är naturguide på Huddinge kommun. Han och kollegan Marie Odsjö har lite premiärner­ver. På söndag ska de tillsamman­s med flera lokala föreningar inviga den åtta mil långa vandringsl­eden som knyter ihop kommunens 13 naturreser­vat.

Om du följer vägen kan du få se Flemingsbe­rgsskogens orörda naturskog, Drevvikens stränder, Kvarnsjöns sällsynta dammusslor, den lilla Gömsta äng som gömmer en liten oas med ängsblommo­r och fjärilar. Och ja, mycket mer.

Nu ger Richard Vestin oss bara ett litet smakprov av allt leden har att erbjuda. Vi kommer fram till Gladövik, en av Orlångens vikar, där två bryggor knyter samman uddarna och låter en vik med sankmark leta sig bort mot parkeringe­n.

– För bara någon vecka sedan stod vattnet mycket högre, då lekte stora gäddor här, säger Richard och pekar ner mot den nu knappt vattenfyll­da viken.

Mark med gamla anor

Vi går igenom en grind och sätter oss på en bänk vänd mot Orlångens vatten. Om det hade varit sommar hade vi varit omgivna av får. På andra sidan sjön tornar sig väderkvarn­en Balingsta kvarn – en så kallad holländare från slutet av 1800-talet. Strax norr om kvarnen ser man även Balingsta gårds huvudbyggn­ad från 1700-talet. Platsen har varit bebodd sen långt innan både gård och kvarn kom på plats, redan 1436 nämns det ursprungli­ga namnet ”In Balistadom” i text.

– Om Mälaren var dåtidens E4:an på väg in mot Birka så var Orlången en del av E18. Sjöarna på Södertörn var innan landhöjnin­gen en del av ett sammanhäng­ande vattensyst­em. Det är fullt med fornborgar och gravfält hela vägen upp till Glömsta, säger Richard Vestin medan han blickar ut över den historiska marken.

Rostiga skyltar i skogen

Även själva Huddingele­den har en något längre historia än vad många tror – med anor från 80-talet. Redan då märktes en led ut med orangea skyltar. Men utan underhåll föll snart leden i glömska.

Till för lite drygt tio år sedan, tack vare en observant lokalhisto­riker.

– Jag var ute och vandrade i skogar

Det är fullt med fornborgar och gravfält hela vägen upp till Glömsta.

na i Huddinge då jag såg gamla rostiga skyltar som det stod ”Huddingele­den” på, säger Olle Magnusson, lokal konstnär och engagerad i Vårby-Fittja hembygdsfö­rening.

Han gjorde eftersökni­ngar i kommunarki­ven och hittade en gammal karta från 1985 som visade en led som gick från Sundby i öster och Segeltorp i nordväst, via Glömstadal­en, Flottsbro och Gömsta äng.

Tillgängli­gt för alla

Upptäckten gav Olle idén: ”Varför inte en verklig Huddingele­d som omfattar hela Huddinge?” Han tog kontakt med kommunen och fick uppdraget att skriva den bok som 2008 gav Huddingele­den nytt liv: ”Huddinge till fots – Steg för steg från Mälaren till Drevviken”.

Om nu leden redan har funnits i tio år, varför invigs den nu?

– Det är inte förrän nu som leden förverklig­as i fält. Tidigare har det inte varit en sammanhåll­en vandringsl­ed som har varit uppmärkt och underhålle­n, säger Richard Vestin.

De senaste åren har Naturvårds­enheten, som nu heter klimat- och naturavdel­ningen, jobbat för att göra Huddingele­den så tillgängli­g som möjligt. De har byggt bryggorna i Gladövik, lagt ordentliga­re stigar och huvudsakli­gen har de märkt upp hela vägen med nya orangea skyltar med texten ”Huddingele­den”.

– Om vi ska ha en Huddingele­d så måste folk också kunna hitta den. Så fort det är stiglös skog blir folk otrygga. För ett litet tag sen tog jag med seniorer från Tallgården ut hit. Den yngsta var 87 och den äldsta var 97, ingen av dem hade gått så långt på tio år, sa de. Nån kom med rullstol en annan med rollator, berättar Richard Vestin.

Om vi ska ha en Huddingele­d så måste folk också kunna hitta den.

 ??  ??
 ??  ?? ÖVERBRYGGA­T.
KOLARTORP. Det lilla torpet ligger i Gömv maren, ett a de 13 reservaten i Huddinge.
9 000 ÅR. I Fllemingsn bergsskoge­n finns många sällsynta arter, mycket tack vare den gamla tallhe den som har varit relativt orörd i 9 000 år. Inför invigninge­n av leden har Huddinge kommun försökt att undvika privat mark och urbana miljöer. Men vissa sträckor går ändå över motorväg och genom villaområd­en.
ÖVERBRYGGA­T. KOLARTORP. Det lilla torpet ligger i Gömv maren, ett a de 13 reservaten i Huddinge. 9 000 ÅR. I Fllemingsn bergsskoge­n finns många sällsynta arter, mycket tack vare den gamla tallhe den som har varit relativt orörd i 9 000 år. Inför invigninge­n av leden har Huddinge kommun försökt att undvika privat mark och urbana miljöer. Men vissa sträckor går ändå över motorväg och genom villaområd­en.
 ??  ?? ÖRNNÄSTET. Från Orlångens naturreser­vat ser man denna gamla bunker från första världskrig­et. KASTELLETS GÅRD.
I kanten av Lännaskoge­ns reservat hittar man ett av kommunens fem arrendejor­dbruk. PARADISET. Redan innan invigninge­n har det gått att följa Huddingele­den långa sträckor.
ÖRNNÄSTET. Från Orlångens naturreser­vat ser man denna gamla bunker från första världskrig­et. KASTELLETS GÅRD. I kanten av Lännaskoge­ns reservat hittar man ett av kommunens fem arrendejor­dbruk. PARADISET. Redan innan invigninge­n har det gått att följa Huddingele­den långa sträckor.
 ??  ?? ”THE LORD OF THE RINGLEDER”.
8 mil, 13 naturreser­vat, 22 sjöar – en led att besöka dem alla.
”THE LORD OF THE RINGLEDER”. 8 mil, 13 naturreser­vat, 22 sjöar – en led att besöka dem alla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden