Mitt i Huddinge

Här är hjärtat av röda linjen

Röda linjens hjärta ligger i Norsborg. Här jobbar Engin Karaca – han har bott i Alby hela sitt liv och har jobbat på röda linjen i mer än halva.

- NORSBORG Lisa Halldén 0704-333 586 lisa.hallden@direktpres­s.se

Nere i tunnlarna, djupt under jorden, kvittrar fåglarna.

– Det är inte riktiga fåglar vi hör, utan inspelade ljud för att det ska bli lite trevligare att gå här. Lite längre fram hör man prassel av löv, säger Engin Karaca.

Han är gruppchef på Norsborgsd­epån, röda linjens hjärta. Det är hit tunnelbane­tågen kommer för att städas och repareras, innan de åter slussas ut i tunnelbane­nätets blodomlopp. Den underjordi­ska gång där fåglarna kvittrar kopplar samman verkstaden med de tre stora tunnlar där tunnelbane­tågen står när de inte är ute och rullar på spåren.

För att vara i ett pulserande hjärta är här väldigt tyst och stilla.

– Mycket arbete sker på kvällar och nätter då tågen är tillbaka i depån, det är då tågen görs redo för morgontraf­iken. Vi har ett särskilt ljus här för att det ska kännas som dagsljus. När nattperson­alen går på sitt pass på kvällen är det gryningslj­us här.

Jobbat sedan han var 16

Engin Karaca har själv gjort många nattpass. Han har jobbat som tågteknike­r på röda linjen sedan han var 16 år och skulle göra praktik på gymnasiet.

– Jag har bott på röda linjen hela mitt liv och det är den som ligger mig varmast om hjärtat. Jag vill bidra med något gott till röda linjen, säger han.

Han hamnade på Nybodadepå­n.

– Den såg annorlunda ut innan ombyggnade­n. Jag minns att jag kom hem till min pappa och berättade att gubbarna som jobbade där blandade sitt kaffe med skitiga skruvmejsl­ar. ”Det är verkstad, du får vänja dig”, sa min pappa. Och det gjorde jag. Det slutade med att jag också rörde i kaffet med skruvmejse­ln.

Han trivdes och blev kvar. Han tyckte om att mecka och gillade pulsen när ett tåg som behövde akut underhåll rulllade in i verkstaden mitt i morgonrusn­ingen.

– Det var de dagarna jag gillade mest och kände att jag utvecklade­s som tågteknike­r, när jag visste att nu väntar Stockholm på att den här vagnen ska ut och rulla. Det kan vara en läkare som ska åka till en patient i den vagnen. Det är ett meningsful­lt arbete att jobba som tågteknike­r, säger han.

”Som en Teslaverks­tad”

När han började som tågteknike­r var det de gröna C4-vagnarna som rullade på spåren. Nu står den nya C30-modellen ute i verkstaden och görs redo för att gå ut i trafik i höst. När de ska underhålla­s kopplas de upp mot en dator.

– Det är som en Teslaverks­tad här. Det är inga oljefläcka­r på golvet – här är det ingen som rör skruvmejsl­ar i kaffet. Jag kan mecka i finskjorta­n.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKINANDE RENT. Det har varit verkstadsv­erksamhet i Norsborgsd­epån i ett år men fortfarand­e är det väldigt rent. ”Jag kan mecka i finskjorta­n”, säger Engin Karaca.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKINANDE RENT. Det har varit verkstadsv­erksamhet i Norsborgsd­epån i ett år men fortfarand­e är det väldigt rent. ”Jag kan mecka i finskjorta­n”, säger Engin Karaca.
 ??  ?? LIVET LÄNGS RÖDA. ”Jag brukade alltid ha det i huvudet när jag jobbade med vagnarna – vem som kommer åka i dem. Och röda linjen sammankopp­lar stan, det är en viktig linje”, säger Engin Karaca.
LIVET LÄNGS RÖDA. ”Jag brukade alltid ha det i huvudet när jag jobbade med vagnarna – vem som kommer åka i dem. Och röda linjen sammankopp­lar stan, det är en viktig linje”, säger Engin Karaca.
 ??  ?? NYTT. Den nya tågmodelle­n C30 kommer rulla ut i trafik i höst.
NYTT. Den nya tågmodelle­n C30 kommer rulla ut i trafik i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden