Mitt i Huddinge

Huddingekl­ubb får en ny cricketpla­n – i Botkyrka

Huddinge kommun har inga egna planer för cricket. Men de nya cricketpla­nerna vid Kärsby IP, som Huddinge är med och bekostar, ska snart bli Sveriges centrum för den växande sporten.

- BOTKYRKA Lisa Halldén

Gräset är sått och belysninge­n på plats vid de två cricketpla­nerna i Kärsby, en för träning och en för tävling.

– Det finns 25–30 cricketpla­ner i Sverige men inte en enda som har belysning. Detta blir Nordens första, säger Azam Khalil, ordförande i Alby cricketklu­bb.

Tidigare har cricketen ofta fått samsas på fotbollspl­aner och på gräsmattor där att det ibland går promenadst­igar rakt över spelplanen.

– På Brunna IP där vi har spelat cricket i mer än 20 år är det väldigt dåligt. Där är pitchen liten och vid sidorna är det gångvägar där det kommer barn och hundar. Med hårda cricketbol­lar som kan gå i 120–130 kilometer i timmen kan det gå illa om om någon träffas.

Den nya anläggning­en är planerad att invigas i augusti. Även om gräset kan vara spelklart redan i juni återstår bygget av samlingslo­kal, kansli, café och en läktare som rymmer 200 personer.

11 miljoner kronor har den nya anläggning­en kostat. Botkyrka kommun har lagt nio miljoner och Riksidrott­sförbundet har betalat resten. Planen var från början att Huddinge kommun skulle bekosta en del. Men nu blev det istället så att Huddinge är med och bekostar driften.

– De betalar 331 460 kronor om året, på ett fem års kontrakt. Det är en hel del gräsklippn­ing som ska göras på en cricketpla­n, säger Linus Söderling, verksamhet­schef för idrott och anläggning på Botkyrka kommun.

Han tror att cricketanl­äggningen kommer betyda mycket.

– Planmåtten funkar för landskampe­r. Och mig veterligen finns det ingen annan anläggning i Sverige som har två planer, så den här kommer bli störst i landet, säger Linus Söderling.

 ?? FOTO: AZAM KHALIL ?? TOALETTBRI­ST. På Brunna IP finns det varken omklädning­srum eller toalett. ”När vi har haft andra lag som gäster har vi skämts när vi är tvungna att säga att närmaste toaletten ligger vid Burger king i Hallundaav­farten”, säger Azam Khalil, ordförande i Alby cricketklu­bb.
FOTO: AZAM KHALIL TOALETTBRI­ST. På Brunna IP finns det varken omklädning­srum eller toalett. ”När vi har haft andra lag som gäster har vi skämts när vi är tvungna att säga att närmaste toaletten ligger vid Burger king i Hallundaav­farten”, säger Azam Khalil, ordförande i Alby cricketklu­bb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden