Mitt i Huddinge

(C): Så bygger vi Huddinge till en grön trädgårdss­tad

- 1. En stadsträdg­årdsmästar­e. 2. 3. Ett tillgängli­gt natur- och friluftsli­v. Parker för alla åldrar. Christian Ottosson (C) Klimat- och stadsmiljö­råd

trädgårdss­taden Huddinge. Ingen kan ha missat allvaret i både klimathote­t och artdöden på vår planet. Vi vill använda vår natur för att möta båda dessa utmaningar – samtidigt som vi stärker folkhälsan.

Huddinge har goda möjlighete­r att bli att hållbart samhälle. På resan dit kommer våra parker och våra 13 naturreser­vat – med över 5 000 hektar skyddad naturmark – vara en viktig tillgång. Forskning vid Sveriges Lantbruksu­niversitet visar att människor mår bättre om de har tillgång till natur och parker. Plantering­ar och rinnande vatten i våra parker kan ha en avstressan­de och läkande effekt.

Artdöden oroar och hotar. Omkring 60 procent av jordens ekosystem beräknas vara hotade. Därför vill vi medvetet arbeta med den skyddade

Centerpart­iet vill bygga

naturen, ha bättre parker som inbjuder besökare i alla åldrar och som kan vara en resurs för förskolor och skolor som kan använda mer av naturen som en resurs i upptäckand­e och undervisni­ng.

Är du med oss i Centerpart­iet på att bygga trädgårdss­taden Huddinge?

Vi föreslår:

Det behövs kompetens och engagemang för att förbättra våra parker. Huddinge behöver en stadsträdg­årdsmästar­e med strategisk­t ansvar för plantering­ar och utformning i parkerna. Våra parker är ett en viktig plats för att säkra den biologiska mångfalden.

Plantering­ar och rinnande vatten i våra parker kan ha en avstressan­de och läkande effekt.

Vi ska vara bäst på natur- och friluftsli­v och har fått utmärkelse­r för vårt arbete. Men det måste också vara lätt att komma ut till reservaten. Vi vill förbättra tillgången för unga och äldre att ta sig ut. Ett bra exempel är Huddingele­den som invigs den 28 april.

Äppelodlin­gar, rinnande vatten och trådlöst internet är exempel på kvaliteter som kommer att locka människor i alla åldrar till våra parker. Att vi nu rustar upp Sjödalspar­ken med dessa inslag ger oss en modell för hur vi kan utforma parker i hela Huddinge.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BEVARA. En egen stadsträdg­årdsmästar­e kan förbättra Huddinges parker och hjälpa till att bekämpa artdöden, skriver Christian Ottosson.
FOTO: MOSTPHOTOS BEVARA. En egen stadsträdg­årdsmästar­e kan förbättra Huddinges parker och hjälpa till att bekämpa artdöden, skriver Christian Ottosson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden