Mitt i Huddinge

Inför allmänt rökförbud

- Dan Svensson

Det gnälls över den nya tobakslage­n som träder ikraft den 1 juli. Framförall­t är det rökförbude­t vid offentliga entréer som upprör. Höga jurister menar att gränserna för det rökfria området är oklara. Tillsynsmy­ndigheter befarar att den stora mängd lokaler som allmänhete­n har tillträde till gör det omöjligt att övervaka ett sådant förbud.

Näringsidk­are som disponerar en lokal innanför entrén bävar inför ansvaret att upprätthål­la rökförbude­t vid en entré som i många fall ligger på annans mark. Men resultat från opinionsun­dersökning­ar är tydliga: det finns en stark önskan från allmänhete­n att inte utsättas för andras rök när man passerar in och ut genom offentliga entréer.

Frågan är om man inte redan nu borde fundera på att ändra tobakslage­n och införa rökförbud på alla platser som är tillgängli­ga för allmänhete­n och endast mer undantagsv­is tillåta rökning. Exempelvis är det många som blir utsatta för andras rökning på trottoarer och gågator. I mångmiljon­staden Sydney pågår just nu diskussion­er om att införa ett totalt rökförbud.

Konsumtion­en av tobaksvaro­r borde upphöra helt och hållet, inte bara för nikotinber­oende och giftiga ämnen, utan för hela vår planets skull. Tobaksprod­uktionen tär på jordens resurser av vatten och energi och bidrar till växthuseff­ekten.

Skogar skövlas för att ge plats för tobaksodli­ngar och producera bränsle till den viktiga torkningen av de nyskördade tobaksblad­en. Tobak odlas framförall­t i utveckling­sländer på mark som bättre skulle kunna användas för odling av potatis och grönsaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden