Mitt i Huddinge

Hopp om rivning av brunnet radhus

Kommunen lägger i ny växel.

- Henrik Lindstedt

Sedan 2015 har grannarna i Segeltorp bott intill en ruin, där skräp och råttor samlats. I söndags, den 5 maj, gick bygglovet ut för den nedbrunna radhusläng­an vid Gamla Södertälje­vägen.

Den 5 maj gick bygglovet för de nedbrända radhusen i Segeltorp ut. Det innebär att kommunen kan börja ställa krav på markägaren. Men ännu kan kommunen inte lova en rivning – i stället kan en lång byråkratis­k vandring vara att vänta.

SEGELTORP

Alla som kört Gamla Södertälje­vägen från Segeltorp mot Fruängen har nog sett den halvt nedbrunna radhusläng­an på vänster sida. Framför radhusen innanför ett omgivande staket: En soptipp av gammalt byggmateri­al och brandskada­t skrot. Det har varit grannarnas verklighet i fyra år nu.

Bakom haveriet finns en lång invecklad historia om misstänkt mordbrand, oseriösa byggföreta­g och tvister om vem som egentligen är ansvarig för tomten.

Sedan två bränder satte stopp för byggandet under 2015 har frustrerad­e grannar legat på kommunen. De vill inte leva bredvid en soptipp och har varit oroliga för att det har blivit en sanitär olägenhet.

Men kommunen har inte lyckats hitta stöd i lagstiftni­ngen för någon åtgärd. Kommunen äger inte marken och så länge markägaren har haft bygglov så har marken varit att anse som byggarbets­plats.

Bygglovet har gått ut

Tills nu. I går, söndagen den 5 maj, var sista dagen för bygglovet. Men den som har väntat sig att Huddinge kommun nu ska ta saken i egna händer och själva gå in och röja upp får tänka om. En ny byråkratis­k långvandri­ng kan vara att vänta:

1. Kommunen har nyligen gjort en tillsyn på fastighete­n och kommit fram till att husen ska rivas och att allt bråte ska röjas bort.

2. Besiktning­sprotokoll­et har skickats ut till fastighets­ägarna (förklaring till varför fastighets­ägarna står i plural kommer längre ner) som ska få möjlighet att yttra sig om sina möjlighete­r att genomföra åtgärderna.

3. Om de inte påbörjar rivning och städning har bygglovsav­delningen förberett ett så kallat föreläggan­de, alltså ett krav med hot om vite. Beslut om det måste fattas i bygglovs- och tillsynsnä­mnden.

– I besiktning­sutlåtande­t skriver vi att de måste städa upp och riva, annars tar vi det vidare med beslut i nämnden om ett föreläggan­de. Det blir

Om fastighets­ägarna inte har städat och rivt då så utdöms vite.

ett konkret beslut med vitesbelop­p och då får man ett antal månader på sig att städa, säger Sofia Düring-Forslund, enhetschef på bygglovsav­delningen.

Hur många månader pratar vi?

– Det är upp till nämnden, men brukar bero på hur stor åtgärden är – två månader för en liten åtgärd och tre månader för större åtgärder. Om fastighets­ägarna inte har städat och rivt då så utdöms vite. Om inget händer efter det så får vi driva det igen och lägga dubbla viten.

Kan inte kommunen själv gå in och riva?

– Nej, att det kan gå till på det sättet har jag ingen erfarenhet av.

Kommunen har alltså än så länge ingen plan för nästa steg om det skulle visa sig att markägaren inte har råd eller lust att utföra arbetet.

Nu har vi ingen annan part kvar.

Byggbolage­t i konkurs Parallellt med bygglovsav­delningens ärende om rivning har tillsynsav­delningen på Huddinge kommun försökt få byggbolage­t att städa upp resterna av brandskada­t byggmateri­al på tomten. I november krävde kommunen att byggbolage­t skulle städa upp med hot om 100 000 kronor i vite. Men pengarna gick inte att driva in.

– De hade gått i konkurs nämligen, så Mark- och miljödomst­olen avslog det. Nu har vi tagit kontakt med fastighets­ägaren i stället. Nu har vi ingen annan part kvar, säger Jan Cassersted­t, tf avdelnings­chef på miljötills­ynsavdelni­ngen.

Men en annan part finns faktiskt kvar – en andra markägare. Radhustomt­en består av sex fastighete­r. Markägaren med stort ”M” påstår sig äga alla sex. Men det finns en annan markägare som påstår att hon äger två av dem.

Detta kan leda till oklarheter om vem som faktiskt är ansvarig för röjandet. Så länge har kommunen valt att skicka sina krav till båda fastighets­ägarna.

Enligt markägaren­s advokat Nils Åberg är hon en privatpers­on som har blivit lurad av ett kommersiel­lt byggbolag. Han låter hälsa att hon trots svåra omständigh­eter försöker få till en rivning.

 ??  ?? JUNI 2016. Grannarna är oroliga för barn som leker i det nedbrunna huset.
JUNI 2016. Grannarna är oroliga för barn som leker i det nedbrunna huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden