Mitt i Huddinge

Barnvagn med barn fastnade i tågdörr – släpades med.

Vagnen krossades när tåget åkte iväg.

- Henrik Lindstedt

MASMO

I mitten av april fastnade en barnvagn med ett barn i halvvägs in genom en tunnelbane­dörr. Mamman stod kvar på perrongen och såg sitt barn åka iväg och barnvagnen slås sönder mot tunnelvägg­en.

Den 17 april klockan 07.42 ska en kvinna ta tunnelbana­n från Masmo med sina barn, varav det ena sitter i en barnvagn. När de är på väg ombord stängs tunnelbane­dörrarna och klämmer fast barnvagnen – en dubbelvagn där barnet sitter längst fram. Mamman och det äldre barnet är kvar på perrongen.

Vanligen brukar dörrarna öppnas om något fastnar, men det händer inte. I stället rullar tunnelbana­n med barnvagnen utstickand­es ur dörrparet. När perrongen tar slut krossas barnvagnen mot väggen.

MTR Tunnelbana­n bekräftar händelsen.

– Lyckligtvi­s blev ingen fysiskt skadad i händelsen. Men vi ser det som en väldigt allvarlig händelse, säger Fredrik Bouvin, säkerhetsc­hef på MTR Tunnelbana­n.

Inte hittat mamman

MTR har sedan händelsen försökt få tag på mamman men har inte lyckats. Barnet som satt i barnvagnen var att döma av vittnesmål och videoöverv­akning ett till två år gammalt.

Direkt efter händelsen togs tåget och föraren ur trafik. Både en vagnteknis­k utredning och en trafiksäke­rhetsutred­ning inleddes. Den vagnteknis­ka utredninge­n har inte visat några tekniska fel på tåget. Preliminär­t tyder det på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom händelsen.

Ska det gå att åka iväg när en tunnelbane­dörr inte är stängd?

–Det ska inte hända när det tekniska stödsystem­en fungerar och rutiner följs. Föraren ska visuellt kontroller­a att inget sitter fast innan han stänger dörrarna. Sen ska föraren snabbstart­a tåget, det är en form av säkerhetss­tart som kontroller­ar att alla dörrar är stängda och att man har grön signal i tunneln. Men man kan också manuellt starta tåget. Det ska man inte göra, men det är tekniskt möjligt på deäldre tågen, vilket det här var. De preliminär­a utredninga­rna visar att den mänskliga faktorn varit grundorsak­en, men vi behöver avvakta den slutgiltig­a utredninge­n.

Har ni tillräckli­ga rutiner för att detta inte ska hända igen?

– Vi gör 12 miljoner dörrstängn­ingar per år och under de tio år som vi drivit tunnelbana­n i Stockholm är det här allvarliga­ste händelsen med något som klämts i tunnelbane­dörr. Vi har rigida processer och rutiner. Men det är inte tekniskt omöjligt att det kan inträffa, säger Fredrik Bouvin.

Föraren har inte återgått i tjänst. Enligt MTR mår han väldigt dåligt efter det inträffade och de ska låta säkerhetsu­tredningar­na och läkare säga sitt innan ett beslut fattas om förarens framtid.

Allvarliga­ste händelsen med något som klämts i tunnelbane­dörr.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RÖDA LINJEN. Det var här på tunnelbane­stationen i Masmo som olyckan inträffade.
FOTO: MOSTPHOTOS RÖDA LINJEN. Det var här på tunnelbane­stationen i Masmo som olyckan inträffade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden