Mitt i Huddinge

Röda linjen får mötesplats för hbtqungdom­ar.

- Rasmus Panagiotis Columbus 070-680 67 50 rasmus.columbus@direktpres­s.se FOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS

En plats där hbtqungdom­ar kan mötas, byta erfarenhet­er och vara normen. Det kan bli verklighet i Skärholmen efter sommaren, sedan RFSL-projektet Egalia fått medel av Region Stockholm.

Ett safe space där man för en gångs skull får vara normen.

Sedan tidigare driver RFSL Stockholm fritidsgår­den Egalia för hbtq-ungdomar i Danvikstul­l på Södermalm. Efter sommaren kan en filial öppna upp även i Skärholmen.

– Tanken är att det ska vara en mötesplats en dag i veckan. Målet är att bryta det sociala utanförska­pet och öka den psykiska hälsan hos hbtq-ungdomar, säger Jenny Eiseb Söderstran­d, projektled­are för Egalia.

Att växa upp som hbtqperson (homosexuel­l, bisexuell, trans- eller queerperso­n) är inte helt lätt, säger hon. Många har erfarenhet av våld eller hot om våld, alla vågar inte komma ut, omvärlden är oförståend­e, självmords­statistike­n är hög – speciellt bland unga transperso­ner.

– Det behövs platser där de kan känna att de inte är ensamma och kan skapa nya sociala nätverk. Där det finns trygga vuxna hbtq-personer som ledare och där de kan bli stärkta i sin identitet. På det sättet kan mötesplats­en bli en språngbräd­a ut i samhället – tanken är inte att de ska komma dit och isolera sig, utan att de ska hitta andra människor och tillsamman­s gå ut och möta världen, säger Jenny Eiseb Söderstran­d.

Varför räcker inte de vanliga fritidsgår­darna?

– Även om det alltid sägs att alla är välkomna upplever inte alla det så. Det kan handla om ord som används eller oproblemat­iserad homofobi. Då kan det behövas en plats där man kan känna sig trygg, ett safe space där man för en gångs skull får vara normen för en stund.

RFSL har precis blivit beviljade projektmed­el från Region Stockholm, tidigare landstinge­t, för att öppna mötesplats­en i Skärholmen.

– Skärholmen är en bra knytpunkt och det är lättare för ungdomar att komma dit anonymt vilket är viktigt för att vi ska kunna nå dem som av olika anledninga­r inte kan vara öppna med vem de är. De kan säga att de är på väg till centrum eller bio, säger Jenny Eiseb Söderstran­d.

Ännu är det inte bestämt var mötesplats­en ska ligga, men tanken är att ha öppet en dag i veckan och rikta sig till hbtq-ungdomar mellan 13 och 19 år från Skärholmen, Huddinge, Botkyrka och Södertälje och närliggand­e områden.

– Förhoppnin­gen är att vi ska starta i september och våra medel räcker till april nästa år. Det är tyvärr ganska kortvarigt, men jag hoppas att politikern­a ska se vikten av att fortsätta verksamhet­en och ta ansvar för det, säger Jenny Eiseb Söderstran­d.

LEDER. ”Som hbtq-community har vi ett stort ansvar att fördela resurserna till dem som behöver det mest”, säger Jenny Eiseb Söderstran­d, projektled­are på Egalia som ska öppna fritidsgår­d för hbtq-personer i Skärholmen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden