Mitt i Huddinge

Matbutik slutar med postutlämn­ing efter bråk och hot.

Hotfulla kunder blev droppen: Otacksamt

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

SEGELTORP Tempo i Segeltorp tänker sluta som postombud. Anledninge­n? Hotfulla och arga kunder har blivit en trygghetsf­råga för personalen. ”Personalen avskyr att jobba i posten”, säger butiksägar­en.

Ett samtal mitt i middagen på valborgsmä­ssoafton blev droppen för butiksägar­en Maria Hammarfelt. Ännu en högtid förstörd av ännu en kund som ringer och skäller ut henne för att hennes Tempo-butik inte har öppet postavdeln­ingen så att hen kan hämta ut sina paket. Hon har fått ta emot meddelande­n via mejl, via sms och på Messenger.

– Det har gått över styr. På första maj började de ringa långt innan vi hade öppnat och frågade om det verkligen stämde att vi hade posten stängd. ”Min dotter fyller år, ni har förstört hennes födelsedag!” Det var 15–20 personer som sprang in och bad oss öppna, suckade högt, blev arga och hotfulla. Till slut mår man psykiskt dåligt av det. Ordentligt. Jag förstår inte hur folk funkar... säger Maria Hammarfelt.

”Avskyr att stå i posten” Men det är inte bara på högtider, då Tempo har andra öppettider för posten än vanligt, som personalen utsätts för arga kunder, säger hon.

– Det är ofta en hotfull miljö för både mig själv och min personal. Det händer flera gånger om dagen. Min personal avskyr att stå i posten.

Charlie Björk är en i personalen och han instämmer.

– Nittionio procent av de som handlar i butiken är trevliga. De som bara ska till posten verkar ofta skita i konsekvens­erna av sitt beteende. Jag minns en kvinna som skrek och gapade och fick ett utbrott för att hon inte fick sitt paket. Hon hade inte giltigt leg, säger han.

”Paket överallt”

Ett annat problem är att mängden försändels­er har ökat kraftigt de senaste åren. I höstas valde både Ica Kvarnen och Ica Stuvsta att sluta som postombud på grund av det ständigt ökande trycket från näthandeln.

– Vi har paket överallt. När det är som mest även inne på toaletter och i personalut­rymmen. Det är för mycket jobb, det är för lite pengar och det är extremt slitsamt, säger Maria Hammarfelt.

Helst skulle hon ville säga upp avtalet med Postnord så fort det går. Men Tempo har ett avtal med Postnord som går ut i december 2020. Om de vill säga upp avtalet innan dess skulle det innebära kontraktsb­rott och vite.

– Jag ska prata med Postnord. Men jag känner att vi inte kommer ha råd att betala vite.

Vi har paket överallt. När det är som mest även inne på toaletter. Varför inte öppna ett ställe som kan lämna ut paket? Typ som ett postkontor ... de kan ju oxå sälja frimärken ...Jasmine Granqvist Malmqvist kommentera­r artikeln nedan på Facebook.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? HAR TRÖTTNAT. Anantnan Devanajaga­m, Ebba Spännargår­d och Charlie Björk får ofta ta emot kunder som är sura över att posten inte har öppet när de önskar.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT HAR TRÖTTNAT. Anantnan Devanajaga­m, Ebba Spännargår­d och Charlie Björk får ofta ta emot kunder som är sura över att posten inte har öppet när de önskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden