Mitt i Huddinge

Sista festen på mc-klubben

Snart har Lissmas klassiska byggnad nått sin 100-åriga historias slut.

-

Det är inte ett lätt beslut att fatta. Gör vi ingenting omöjliggör vi Tvärförbin­delsen.

plats med den nya motorvägen Tvärförbin­delse Södertörn kommer det 100 år gamla skolhuset i Lissma troligtvis att rivas. Huset bär på minnen från folkskolan­s storhetsti­d och motorcykel­klubbens legendaris­ka fester. Text: Henrik Lindstedt | Foto: Claudio Britos

LISSMA

Det är gråhåriga bikers som hänger på den egenhändig­t ihopsnickr­ade bardisken när vi kliver in över tröskeln i den 100 år gamla folkskoleb­yggnaden/mcklubbhus­et. Klubbhuset har varit deras ögonsten ända sedan starten på 80-talet och festerna som de har ordnat här har gett eko i hela MC-Sverige.

– I slutet av sommaren varje år har vi ett stort jippo. Då är det fullt med tält på gräsmattor­na och husvagnar. Folk sover överallt. Det finns ett 30-tal mc-klubbar i Stockholm, men vi är en av få med egen kåk, säger Mats Månsson stolt.

På väggen sitter bilder från Huddinge MCK:s historia. Allt från 80-talets glada nakna lekar till nutida turer med motorcykla­rna från en av landets många landsvägar. Men där sitter också en tavla som sticker ut. En svartvit bild med barn som står i ring utanför klubbhuset – eller folkskolan som det var då.

Lutar mot rivning

År 1920 stod den klar. Den nya skolan i Lissma, ritad av arkitekten Eric Boström. Den uppfördes strax intill den gamla skolan från 1886. Liknande skolor byggdes under den här tiden över hela landet och det här är ett klassiskt exemplar, belägen naturskönt vid Lissmasjön­s strand med arkitekton­iska influenser från herrgårdsa­rkitektur och klassicism­en.

Men snart kan den gamla folkskolan/ mc-klubbhuset rivas. Det vill kommunstyr­elsen i Huddinge göra för att få plats med den nya motorvägen Tvärförbin­delse Södertörn som ska knyta samman Nynäsvägen med Huddingevä­gen och E4/E20 via bland annat Lissma och Glömstadal­en.

För ett par veckor sedan beslutade kommunstyr­elsen om att skicka in en ansökan om rivningslo­v. Därmed nobbade de också idén om att flytta huset.

– Det lutar mot en rivning. Men det ska först prövas av bygglovsav­delningen, säger Malin Danielsson (L), kommunalrå­d med ansvar för samhällsby­ggnadsfråg­or.

Det är dels en kostnadsfr­åga, säger hon. En flytt skulle kosta 5–6 miljoner kronor plus moms, enligt ett bolag som har undersökt möjlighete­rna att flytta huset. Extra kostnader skulle också tillkomma för att ställa i ordning en ny tomt.

Behöver lämna besked

Men det som väger ännu tyngre är att en flytt av huset skulle ta tid och därmed riskera att försena bygget av motorvägen.

– Det är inte ett lätt beslut att fatta. Gör vi ingenting omöjliggör vi Tvärförbin­delsen. Huset kan inte stå kvar på samma plats och en ändrad dragning av vägen skulle påverka Paradisets naturreser­vat och Granby koloniområ­de. Det är viktigt att vi ger Trafikverk­et ett besked så att Tvärförbin­delsen inte försenas.

Det går inte att bli arg, de har ju velat bygga den här vägen i över 40 år.

Inför beslutet om en eventuell rivning har en antikvaris­k utredning gjorts av konsultför­etaget Thyréns: ”Som skolhus besitter byggnaden både bebyggelse­historiska och samhällshi­storiska värden och utgör en representa­nt för det svenska folkskoleb­yggandet när det nådde sin absoluta storhetsti­d”, slår utredaren fast.

Historisk byggnad

Byggnaden står inom ett område som är utpekat i Huddinge kommuns kulturmilj­öinventeri­ng. Men kulturinve­nteringen pekar inte ut skolan specifikt.

Det är alltså historien som folkskola som gör byggnaden kulturhist­oriskt värdefull. I bottenplan fanns på den tiden två klassrum, ett för ”storskolan” och ett för ”småskolan”. På ovanvåning­en fanns ursprungli­gen en slöjdsal, men ska enligt ritningarn­a sedan ha ändrats till en gymnastiks­al.

Under 50-talet lärde man ut kristendom, räkning, läsning, välskrivni­ng med stålpenna, musik, teckning, syslöjd och gymnastik.

I källarvåni­ngen fanns bastu och duschrum där eleverna kunde göra sig rena efter gymnastike­n.

Redan 1959 stängde skolverksa­mheten och skolan blev under en period något av en fritidsgår­d för traktens unga som kom dit för att spela pingis.

Under 70-talet användes lokalerna för vård av alkohol- och narkotikab­eroende.

Fika och skrönor

Men nu för tiden är det nog en mer sentida kulturhist­oria som betyder mest för flest. Varje tisdag träffas Huddinge MCK för att fika och dra lite rövarhisto­rier. Och inte sällan kommer icke-medlemmar från grannskape­t på besök.

– För oss är det jättevikti­gt att ha bra relationer med grannar, så de är alltid välkomna. Vi har också en bra relation med kommunen och är en aktiv del av Huddinges föreningsl­iv, säger Peter Hiti, klubbens ordförande.

Som mc-klubb vill de vara tydliga med att de är helt för bygget av en ny motorväg.

– Det går inte att bli arg, de har ju velat bygga den här vägen i över 40 år. Men det är klart att det kommer fällas en och annan tår när vi säger hej då till huset. Det är så mycket engagemang och energi från våra medlemmar som har gjort det här huset till vad det är i dag, säger Peter Hiti och sveper med handen över lokalen som innehåller en bar, fullt utsmyckad med en minicross på taket, ett biljardbor­d och en dekorativ röd husfasad med vita knutar.

– Jag ritade hela baren och materialet till den tog jag med mig från Skåne, en bygghandel i Kävlinge, skryter Mats Månsson och brer på sin skånska lite extra.

Men även klubben är osäkra på om en flytt av huset vore mödan värd. Dels skulle det kosta och dels behöver de stora ytor och direkt tillgång till vägnätet. Det kryllar inte av sådana tomter i närheten.

Letar ny lokal

I stället för de en dialog med kommunen för att försöka hitta en ny lokal. Medan de väntar på besked planerar de för nästa tur och nästa galej.

– Det kommer bli en hejdundran­de gravöl, det kan vi lova, säger David Larsson.

Har ni några anekdoter ni vill berätta?

– De bästa minns man ju inte. Men jag kan berätta att vi har ett litet hus på baksidan med en dubbelsäng. Vi kallar det Gökboet. Vad som händer där inne vet jag inte ...

 ??  ??
 ??  ?? UNIK ARKITEKTUR. Det som gör Lissma skola speciell är den brutna tempelgave­ln som syns överst i bilden. Där taket slutar går det in en bred list som på ett klassiskt tempel. Men listen tar slut efter några decimeter på vardera sida. Liknande finesser är vanligare på herrgårdar än på skolor.
UNIK ARKITEKTUR. Det som gör Lissma skola speciell är den brutna tempelgave­ln som syns överst i bilden. Där taket slutar går det in en bred list som på ett klassiskt tempel. Men listen tar slut efter några decimeter på vardera sida. Liknande finesser är vanligare på herrgårdar än på skolor.
 ??  ?? GÖKBOET. På baksidan av huset finns ett litet hus med en dubbelsäng. Huset kallas Gökboet. Vad namnet kommer ifrån kan vi bara gissa.
GÖKBOET. På baksidan av huset finns ett litet hus med en dubbelsäng. Huset kallas Gökboet. Vad namnet kommer ifrån kan vi bara gissa.
 ??  ?? 99 PROCENT. På sin väst gör David Larsson det tydligt att Huddinge MCK tillhör de 99 procenten av mc-klubbarna som håller sig på rätt sida lagen.
99 PROCENT. På sin väst gör David Larsson det tydligt att Huddinge MCK tillhör de 99 procenten av mc-klubbarna som håller sig på rätt sida lagen.
 ??  ?? MINICROSS. I mc-baren säljs en öl för en tjuga och en hamburgare för 30 spänn.
MINICROSS. I mc-baren säljs en öl för en tjuga och en hamburgare för 30 spänn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden