Mitt i Huddinge

Kronofogde­n om radhushelv­etet: Vi kan hjälpa till

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Nu kräver Huddinge kommun att markägaren river och städar upp. Om kraven är verkningsl­ösa finns ytterligar­e ett alternativ – att låta Kronofogde­n riva och skicka notan till markägaren.

De nedbrända radhusen vid Gamla Södertälje­vägen har blivit ett gissel för grannarna i Segeltorp. I fyra år har tomten sett ut som en soptipp med gammalt bränt byggmateri­al och de har gjort allt i sin makt för att kräva att tomten städas upp.

Söndagen den 5 maj gick bygglovet ut, vilket innebär att kommunen kan börja ställa krav på markägarna (det är i nuläget två markägare som tvistar om rätten till en del av tomten).

I ett första skede har bygglovsav­delningen besiktat tomten och kommit fram till att husen ska rivas och att tomten ska städas. Nu ska markägarna ges möjlighet att yttra sig om hur de tänker lösa det. Om de inte kan visa upp en plan kommer kommunen kräva att åtgärderna utförs med hot om vite.

Låt Kronofogde­n riva

Om markägarna inte har råd eller lust att genomföra en rivning har kommunen än så länge ingen plan. Men det finns ytterligar­e en möjlighet: Att låta Kronofogde­n riva och skicka notan till markägarna.

– Det finns en regel i plan- och bygglagen som säger att vi kan biträda kommunen om det behövs, säger Erika Karlsson, jurist hos Kronofogde­n.

Det är däremot inget som kommunen kan ta till i ett första skede. För att hålla sig inom lagens gränser måste kommunen först ge markägaren chansen att genomföra åtgärden på eget bevåg och sedan försöka tvinga markägaren till det med hot om vite. Först om det blir verkningsl­öst kan Kronofogde­n kallas in.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? NOVEMBER 2015. ”Det brändes i ansiktet när jag tog bilden”, berättar Åsa som bor 15 meter från huset.
FOTO: PRIVAT NOVEMBER 2015. ”Det brändes i ansiktet när jag tog bilden”, berättar Åsa som bor 15 meter från huset.
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? RUIN. I februari 2015 brinner huset för första gången. I november samma år brinner det igen.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT RUIN. I februari 2015 brinner huset för första gången. I november samma år brinner det igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden