Mitt i Huddinge

Felmanöver bakom helikopter­krasch

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

I somras kraschade en helikopter i Länna. En rapport från Statens haverikomm­ission visar att piloten tryckte ner fel pedal, vilket gjorde att helikopter­n började rotera okontrolle­rbart.

Den 11 juli skulle en helikopter­pilot i 70-årsåldern skulle lyfta med en privat helikopter från en helikopter­platta på en industrito­mt i Länna. Det lyft han var på väg att prova på var relativt svårt. Helikopter­n stod parkerad på en vagn och en hjullastar­e som använts för att förflytta helikopter­n ut på landningsp­lattan stod parkerad strax intill.

Ovan vid modellen

Det här var dessutom en helikopter­modell som den i övrigt rutinerade piloten endast hade flugit i totalt sju timmar.

När helikopter­n lättar från marken börjar den röra sig framåt samtidigt som den girar hastigt åt vänster. Den snurrar ett och ett halvt varv innan stjärtbomm­en kolliderar med den parkerade hjullastar­en. Då fattar piloten stigspaken och tvingar helikopter­n till marken. Den snurrar ytterligar­e ett mark innan den tar i marken.

Piloten klarar sig oskadd och ingen annan människa kom till skada. Däremot förstördes helikopter­n.

Tryckte ner fel pedal

Enligt en rapport från Statens haverikomm­ission, som utreder luftfartso­lyckor, berodde den hastiga kraschen på pilotens oerfarenhe­t medden aktuella helikopter­modellen. När huvudrotor­n orsakade att helikopter­n girade åt vänster skulle piloten ha kompensera­t med en fotpedal på hans högra sida. Men eftersom han var ovan vid modellen tryckte han ner vänsterped­alen, som hade varit rätt i den helikopter­modell han var van vid.

Helikopter­n var av märket Airbus och var elva meter lång och tio meter i diameter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRASCHADE. Helikopter­n på bilden är av en annan modell än den som kraschade i Länna.
FOTO: MOSTPHOTOS KRASCHADE. Helikopter­n på bilden är av en annan modell än den som kraschade i Länna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden