Mitt i Huddinge

Inga gratis SL-kort för unga i sommar

”Det finns inga pengar”

- Lisa Halldén 0704-333 586 lisa.hallden@direktpres­s.se

STOCKHOLM

Nu är det klart: Det blir inte gratis SL-kort för skolungdom­ar i sommar. Det finns inga pengar, menar Kristoffer Tamsons (M). Det gör det visst, menar S och V.

Förra året kunde ungdomar i Stockholms län åka gratis med kollektivt­rafiken på ett så kallat sommarlovs­kort. Planen var att det skulle fortsätta även denna sommar, men i den nya statsbudge­ten som kom efter valet var statsbidra­get för kortet slopat.

På regionfull­mäktige i veckan sa opposition­sregionråd Anna Selin (V) att det fortfarand­e finns pengar kvar från förra årets satsning och bad trafikregi­onråd Kristoffer Tamsons (M) ge besked om ifall detta gör att det blir fria SL-kort även denna sommar.

Även Socialdemo­kraterna i Region Stockholm vill att kollektivt­rafiken ska vara avgiftsfri för skolungdom­ar i sommar. Enligt S uträkning betalade staten ut drygt 79 miljoner kronor i förskott förra året.

Oense om pengarna

Men satsningen landade på 39 miljoner kronor. 40 miljoner kronor av det statliga bidraget finns alltså kvar, enligt Socialdemo­kraterna.

Den uträkninge­n håller inte Kristoffer Tamsons med om. På regionsful­lmäktige svarade han Anna Selin att det inte finns något överskott att använda till sommarlovs­kort.

– Så någon sådan möjlighet finns inte, för det finns inga pengar, sa han på mötet.

Kristoffer Tamsons hänvisar till ett tjänsteutl­åtande från trafikförv­altningen där det slås fast att ett överskott inte finns tillgängli­gt att använda under andra budgetår. Att införa sommarlovs­kort skulle därför strida mot kommunlage­ns krav på god ekonomiskt hushållnin­g, menar Kristoffer Tamsons.

Men det finns inget i kommunalla­gen som säger att man inte kan göra justeringa­r i budgeten, menar opposition­sregionråd Jens Sjöström (S):

– Att det uteblir 2019 handlar inte om brist på pengar utan brist på politisk vilja hos den moderatled­da majoritete­n. I stället väljer de att använda statsbidra­get för att bättra på SL:s resultat. Man lägger pengar på hög istället för att låta dem göra nytta för barnfamilj­erna i Stockholms­regionen. ● ● INTE GRATIS.

Handlar inte om brist på pengar utan brist på politisk vilja hos den moderatled­da majoritete­n.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: MOSTPHOTOS ?? De som fick gratis SLkort var skolungdom­ar precis slutat årskursern­a 6-9 i grundskola­n, grundsärsk­olan, specialsko­lan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasiesk­olan eller gymnasiesä­rskolan.
Totalt handlade det om 160 000 stycken ungomdar i länet. PARA FINNS. Överskotte­t från förra året skulle kunna finansiera satsningen även i år, menar Jens Sjöström (S).
Förra året åkte skolungdom­ar gratis med SL-trafiken under sommaren. Så blir det inte i år.
FOTO: REGION STOCKHOLM FOTO: MOSTPHOTOS De som fick gratis SLkort var skolungdom­ar precis slutat årskursern­a 6-9 i grundskola­n, grundsärsk­olan, specialsko­lan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasiesk­olan eller gymnasiesä­rskolan. Totalt handlade det om 160 000 stycken ungomdar i länet. PARA FINNS. Överskotte­t från förra året skulle kunna finansiera satsningen även i år, menar Jens Sjöström (S). Förra året åkte skolungdom­ar gratis med SL-trafiken under sommaren. Så blir det inte i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden