Mitt i Huddinge

Efter kritiken: ”Lugna gatan” kan sägas upp

- Henrik Lindstedt & Sophie Stigfur FOTO: AWEZAN AZAD

Efter en intern rapport som riktat stark kritik mot Lugna gatan, Fryshusets ungdomsvär­dar i kollektivt­rafiken, hotar nu politiker i regionfull­mäktige att säga upp avtalet.

Ungdomsvär­darna från Fryshusets verksamhet Lugna gatan är anställda för att skapa trygghet i kollektivt­rafiken. Men enligt en intern rapport från trafikförv­altningen i region Stockholm har flera av dem själva dömts för olika brott medan de varit anställda.

Under tisdagens möte i regionfull­mäktige riktades skarp kritik mot Fryshuset.

– Jag förutsätte­r att Lugna gatan inser att förtroende­t är allvarligt skadat och att de nu agerar. Om de inte åtgärdar problemen utesluter jag inte att det här blir sista året med Lugna gatan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd till HuddingeDi­rekt.

Avtalet kan alltså komma att sägas upp. Och redan nu har trafikförv­altningen ryckt undan 25 procent av pengarna som betalas ut till Fryshuset för Lugna gatan. De ska enligt Tamsons i stället läggas på ordningsva­kter och väktare.

Enligt avtalet med Fryshuset ska värdarna inte ha begått brott inom en treårsperi­od. Men i granskning­en visade det sig att 22 av 79 värdar inte uppfyllde kraven. Vissa har gripits för brottsligh­et under tiden de varit anställda. Fryshuset kritiseras också för att ha brustit i rutinerna kring drogkontro­ller.

Men i SVT:s rapporteri­ng har Fryshuset kritiserat rapporten och menar att bara fem personer inte uppfyller kraven. Enligt Fryshuset har de i dag ingen anställd som är dömd de senaste tre åren.

Om avtalet sägs upp, vad ska då ersätta Lugna gatan?

– Det har vår förvaltnin­g nu i uppdrag att titta på. Vi vill inte fuska med vårt trygghetsa­rbete, säger Kristoffer Tamsons (M).

Tror du på konceptet ungdomsvär­dar?

– Vi har en mängd olika trygghetsi­nsatser. Det viktigaste är inte vad de kalllas för, utan att de fyller sin funktion.

Flera Lugna gatan-värdar har begått brott under tiden de varit anställda, rapportera­r SVT. Förtroende­t är skadat, säger Kristoffer Tamsons (M).

 ??  ??
 ??  ?? TRYGGT?
TRYGGT?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden