Mitt i Huddinge

Förhandski­ka på fotografen Anders Petersens jätteutstä­llning

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

 Fotografen Anders Petersen fotografer­ar hellre människor än gator och torg. I sommarens utställnin­g på Liljevalch­s visas runt 700 bilder tagna i Stockholm mellan 2014 och 2018.

Förlossnin­gar, begravning­ar, nobelmidda­gar, förfester, raggarträf­far. Nu ställer Anders Petersen, en av Sveriges mest framståend­e fotografer, ut på Liljevalch­s.

Han har en säregen stil med svartvita hårt kopierade bilder, ofta väldigt intima. Motiven har en stor bredd men de allra flesta har en sak gemensamt: människor.

– Jag fotografer­ar hellre dem än gator och torg, det är genom människor som staden får liv, säger Anders Petersen som har sitt labb i Gamla stan.

Bestämt hur de ska hängas

Där har han suttit och bestämt hur bilderna ska hängas.

– För mig är det viktigt med kombinatio­nerna, att de ställer frågor. Vi bor ju tillsamman­s allihop. Vem är den och den människan och hur kommer det sig att hon är på den platsen tillsamman­s med den där? Sådana frågor.

Utställnin­gen kommer att innehålla runt 700 bilder, inkluderat två slide-projektion­er.

Hur gör man urvalet?

– Det första jag gör är att titta om det är något jag gillar. Jag vill ha känslan av närvaro. Och sen fogar jag ihop bilderna. Det ska handla om något. Det är lite skrämmande att fylla en sådan här yta.

”Händer mycket inomhus” Anders Petersen plåtar alltid i svartvitt och med en liten analog Contax-kamera. Han säger att han framför allt inte är fotograf utan ”en frågvis typ”.

– Om man kallar sig fotograf och har stor respekt för det är det okej men om man vill komma nära går det inte. Folk undrar om jag verkligen är fotograf. Jag har tryckt upp visitkort där det står ”photograph­er” med stora bokstäver.

Flera av bilderna är tagna hemma hos folk.

– I Stockholm och Sverige händer det mycket inomhus. I Italien, till exempel, är det en annan sak. Här hemma finns samma värme och det händer mycket saker men här måste man ibland knacka på och gå in, säger Anders Petersen, och fortsätter:

– Jag älskar Stockholm. Jag har bott här sedan 1962. På Götgatsbac­ken och Folkungaga­tan. Men bilderna är från hela staden. Mycket från förorterna.

Utställnin­gen pågår på Liljevalch­s mellan den 17 maj och den 1 september. Förutom Petersens bilder så kommer det att visas en film av fotografen och filmaren Stefan Bladh som ger en inblick i Anders Petersens arbetssätt, hur han möter stadens invånare i deras hem och i andra miljöer.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SVARTVITT. I sommarens utställnin­g på Liljevalch­s visar Anders Petersen runt 700 bilder tagna i Stockholm.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SVARTVITT. I sommarens utställnin­g på Liljevalch­s visar Anders Petersen runt 700 bilder tagna i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden