Mitt i Huddinge

EU kan bli mer än ett demokratis­kt problem

- HENRIK LINDSTEDT Reporter Prata med mig! henrik.lindstedt @direktpres­s.se

Europeiska unionen – samtidigt ett demokratis­kt underverk och ett demokratis­kt problem. För som åttondekla­ssarna i Glömstasko­lan säger på sidan 8: EU har bidragit till fred mellan 28 länder i ett område ärrat av århundrade­n av krig och konflikter.

Unionen har också underlätta­t för många av oss i vardagen. Tack vare EU har jag smidigt kunnat tåga genom Europa utan att ens inse att jag passerat nationsgrä­nser och EU:s utbytespro­gram Erasmus gav mig möjlighete­n att åka till Bryssel våren 2015 för att göra praktik på webbtidnin­gen Europaport­alen.

I tre månader bodde jag i EU:s hjärta, på gångavstån­d från EU-parlamente­t, rådet och kommission­en. Jag omgavs av andra praktikant­er från Europas olika hörn och lärde mig otroligt mycket, bland annat hur extremt lite jag visste.

Tyvärr är jag inte ensam om den okunskapen. Många snarkar till när de hör ordet EU och jag förstår dem. Det är ett komplicera­t svårbegrip­ligt system.

Men det är sorgligt att även den svenska journalist­kåren vet alldeles för lite om EU. Det är ju journalist­erna som kan göra det komplicera­de begripligt och det till synes tråkiga engagerand­e.

Som tur är har flera medier steppat upp sin bevakning inför valet. Du kan lyssna på utfrågning­ar av alla partiers toppnamn i radion och få djupanalys­er i de stora tidningarn­a. Jag kan särskilt rekommende­ra Sveriges Radios Europapodd­en.

Jag önskar att EU-bevakninge­n alltid såg ut så här. Och att medborgarn­a fick följa viktiga debatter innan besluten redan fattats – så att de på riktigt känner sig delaktiga. Då skulle EU kunna bli mer än ett demokratis­kt problem.

Läs på och gå och rösta den 26 maj!

 ??  ??
 ??  ?? GLAD. Åsnan Donna fyller 30! Hur kan man vara annat än glad?
GLAD. Åsnan Donna fyller 30! Hur kan man vara annat än glad?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden