Mitt i Huddinge

S: Bryt socialens sekretess för IS-utredninga­rna

- Henrik Lindstedt

Socialdemo­kraterna vill att Huddinge gör som Stockholm och bryter socialtjän­stens sekretess för att hjälpa polisen att utreda ISåtervänd­are. Men så blir det inte, säger Eva Carlsson-Paulsén (M), ordförande i socialnämn­den.

I en intervju med P4 Stockholm uttryckte Catarina Klockerud, säkerhetss­amordnare på Huddinge kommun med ansvar för arbetet mot våldsbejak­ande extremism, en osäkerhet kring vad kommunen har för ansvar för IS-återvändar­e. Det fick Socialdemo­kraterna i Huddinge att reagera:

– Att IS så kallade kalifat har fallit betyder inte att hotet från våldsbejak­ande islamism har försvunnit. Huddinge borde göra som Stockholm och bryta sekretesse­n om det i utredninga­r framkommer att personer har begått brott i IS-regioner, säger Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd.

”Inga lokala regler”

Men Eva Carlsson-Paulsén (M), ordförande i socialnämn­den, vill inte att Huddinge ska bryta socialtjän­stens sekretess.

– Huddinge kommer följa gällande lagstiftni­ng och riktlinjer­na kring socialtjän­stsekretes­sen. Vi har inga lokala regler i Huddinge, säger hon.

Menar du att Stockholm bryter mot lagen?

– Det finns en lagstadgad skyldighet att avslöja grova brott som är pågående eller som är på väg att begås. Det gäller inte brott som redan har begåtts. Det är det vi förhåller oss till.

Vissa kommuner tar aktivt kontakt med IS-återvändar­e. Borde Huddinge göra det?

– Vi vet inte ens om vi kommer få några återvändar­e till kommunen. Alla individer som vistas i Huddinge har rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd. Vi har ingen särskild förberedel­se för just det här gruppen, säger Eva Carlsson-Paulsén.

M: Vi följer lagen

Under mötet lyfte Sverigedem­okraterna frågan om att utestänga IS-återvändar­e från kommunal service. De fick ett nekande svar av Daniel Dronjak (M).

– Huddinge kommun har inget annan möjlighet än att följa den lagstiftni­ng som finns oavsett vad vi tycker om den, sade han.

Det man hittills vet är att det finns ett antal personer som är skrivna i Huddinge som eventuellt kommer komma tillbaka. Åtminstone en av dem är under 18 år. Barn till IS-återvändar­e kommer att utredas av socialtjän­sten, eftersom Säpo orosanmäle­r alla återvändan­de barn.

Vuxna IS-återvändar­e kommer bara i kontakt med socialtjän­sten om de själva söker stöd eller om de har barn. Rasmus Lenefors (S) tycker att kommunen borde undersöka möjlighete­n att agera uppsökande.

– Syftet måste vara att vi ska säkra tryggheten i kommunen och för människorn­a som bor i områden där ISåtervänd­are finns. Då tycker jag man ska ha det som ett tänkbart verktyg, säger han.

 ?? FOTO: ANDY PRHAT ?? VILL GÖRA MER. Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd, tycker att kommunen borde undersöka möjlighete­n att agera uppsökande.
FOTO: ANDY PRHAT VILL GÖRA MER. Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd, tycker att kommunen borde undersöka möjlighete­n att agera uppsökande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden