Mitt i Huddinge

Polisen kartlägger 500 gängmedlem­mar

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

500–700 personer har kopplingar till gängkrimin­alitet i Stockholm enligt polisen, som lägger stora resurser på att bevaka personerna för att minska antalet skjutninga­r.

Idag finns det drygt 20 kriminella nätverk i Stockholm som mellan 500 och 700 personer är kopplade till, enligt Stockholms­polisen. Flera av de olika gängkonste­llationern­a är i konflikt med varandra, inte sällan med dödsskjutn­ingar som resultat.

I Stockholm har det de fem senaste åren skett omkring 100 skjutninga­r per år, och 10–19 personer har varje år dödats.

– Det här är en hög siffra som vi ser mycket allvarligt på. Vi gör allt vad vi kan för att lösa det här, säger Ulf Johansson, regionpoli­schef.

Bland annat försöker man via spaningsar­bete ha koll på vad gängen håller på med, vilket är resurskräv­ande.

Ytterligar­e ett problem är att skjutninga­rna ofta kommer i kluster.

– En framgångsf­aktorer för att lösa de här brotten är att agera snabbt med stora resurser. Problemet är att få ihop tillräckli­gt med personal när många skjutninga­r sker samtidigt, säger Ulf Johansson.

Dagens 5 000 poliser i Stockholm ska till år 2024 utökats till 6 500.

– Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta att få ner skjutvapen­våldet men det långsiktig­a målet är att nå framgång 10–15 år framåt i tiden. Då ska vi ha det under kontroll, säger Ulf Johansson.

Varför ligger Stockholm så högt i statistike­n när det gäller skjutninga­r?

– Grundorsak­en är utanförska­p. 94 procent har fått det bättre i Sverige, samtidigt som 6 procent har fått det sämre. Många av de sex procenten hittar vi Stockholms förorter och bland de här gängen. Det är grundprobl­ematiken, säger Ulf Johansson.

 ??  ?? ULF JOHANSSON, regionpoli­schef. Polisen och Stockholms stad arbetat fram ett gemensamt trygghetsp­rogram som ska klubbas i kommunfull­mäktige innan sommaren.
ULF JOHANSSON, regionpoli­schef. Polisen och Stockholms stad arbetat fram ett gemensamt trygghetsp­rogram som ska klubbas i kommunfull­mäktige innan sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden