Mitt i Huddinge

30 år med Donna

Åsnan Donnas 30-årsfirande blir för många höjdpunkte­n på årets Huddingeda­gar. Men stjärnan själv tar födelsedag­en med ro.

- Elinor Karlin

Donna kliver målmedvete­t framåt och dammsuger marken efter grässtrån. Snart har hon betat sig hela vägen in i en löpgrupp som förmiddags­tränar i parken, men det är inga sura miner för det.

– Titta, det är Donna! Hon fyller 30 i år!

RÅDSPARKEN

Åsnan Donna har med sina 30 år blivit något av en lokalkändi­s. Hon föddes den 6 augusti 1989 här i Rådsparken och har bott här sedan dess. Hon har uppnått en ansenlig ålder, åsnor har en förväntad livslängd på 30–40 år, men att gå i pension är inte alls något hon har övervägt.

– Vi tror inte att hon skulle tycka om det. Hon är uppväxt här och är van vid att få mycket uppmärksam­het. Jag tror att hon skulle bli ledsen och känna sig bortglömd om hon inte hade det här kvar, säger Jessica Tegelund som arbetar i Rådsparken.

Donna spetsar sina långa, mjuka öron. Under Huddingeda­gen, den 25 maj, är det många som kommer få tillfälle att träffa henne. Då ska nämligen hennes 30-årsdag firas med pompa och ståt. Det blir fotoutstäl­lning med bilder från Donnas ungdom, och besökarna får rita teckningar med sina egna minnen av Donna.

– Det är många i Huddinge som har tagit sin första ridtur på Donna. Nu kommer de tillbaka med sina barn som får rida och alla älskar henne. Hon är världens goaste.

Populär bland alla barn

En vanlig dag för Donna börjar med att hon blir utsläppt i hagen klockan nio. Då serveras det frukosthö samtidigt som parken öppnar för besök. På måndagar och fredagar är hon med i minidjurkl­ubben på förmiddage­n, för barn i åldrarna två till fem år. Vissa dagar i veckan är hon med på åsneridnin­g eller kör barn efter sig i vagn.

Om det är en intensiv dag för åsnorna så kan det hända att de får lite extra hö till lunch så de står sig till eftermidda­gen. Då kommer det nämligen ännu fler barn som vill gosa med Donna. Det viktigaste för henne är att hon får vara med, helst jämt. Det är en av anledninga­rna till att hon är så älskad.

– Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad, få godbitar och sällskap. När hon har jobbat klart för dagen står hon helst i solen och njuter, säger Jessica Tegelund.

Inte envis som en åsna

Hon drar i grimskafte­t för att locka Donna bort från löpgruppen. Både åsna och skötare är överens om att Donna inte stämmer in i bilden av en envis, grinig eller korkad åsna – tvärtom är hon välvillig och försiktig, framför allt med småbarn.

Däremot är hon eftertänks­am och fattar inga förhastade beslut. Och just nu finns det inga goda anledninga­r till att stressa från den gröna gräsmattan. Hon kör ner hovarna i marken och håller upp huvudet. Jessica Tegelund drar åt andra hållet, utan resultat.

– Trots att hon är äldst så är det hon som kan dra igång och leka mest av alla. Hon kan vara en riktig busåsna. Men eftersom hon är så omtyckt så kommer hon undan med allt, alla tycker bara att hon är gullig.

”Helt fenomenal”

Jessica Tegelund lyckas lura den lilla åsnetanten genom att svänga ett varv åt vänster i stället för att dra hårt framåt. Hon var själv med i klubben som liten och började timjobba på helgerna i tidiga tonåren. Väl tillbaka i hagen så ställer hon med van hand upp Donna och hennes två åsnekompis­ar för fotografer­ing.

Hon har själv många fina minnen av både vagnturer och gosiga stunder med Donna, precis som alla de barn som är med i djurklubba­rna i dag. Och att Donna är väldigt viktig för henne är tydligt.

– Donna är helt fenomenal!

Eftersom hon är så omtyckt så kommer hon undan med allt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? EFTERTÄNKS­AM. Donna är eftertänks­am och fattar inga förhastade beslut. ”Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad”, säger hennes skötare Jessica Tegelund.
FOTO: CLAUDIO BRITOS EFTERTÄNKS­AM. Donna är eftertänks­am och fattar inga förhastade beslut. ”Hon är inte ett jättestort fan av att jobba hårt. Hon är mer för att stå och bli klappad”, säger hennes skötare Jessica Tegelund.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? STJÄRNA. Det viktigaste för Donna är att hon får vara med, helst jämt, berättar Jessica Tegelund som arbetar i Rådsparken.
FOTO: CLAUDIO BRITOS STJÄRNA. Det viktigaste för Donna är att hon får vara med, helst jämt, berättar Jessica Tegelund som arbetar i Rådsparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden