Mitt i Huddinge

Låt oss höra din röst!

-

Kära granne!

Söndagen den 26:e maj går Sverige till valurnorna för att rösta fram de 20 svenska parlamenta­rikerna som ska företräda oss i EU-parlamente­t, med totalt 751 parlamenta­riker.

Vårens val är viktigt. De beslut som fattas i EU-parlamente­t under de kommande 5 åren påverkar mer eller mindre 508 miljoner människor som lever och arbetar inom EU. Trots EU:s indirekta och direkta makt över vår vardag är valdeltaga­ndet otroligt lågt. I det senaste valet 2014 röstade enbart 43% av EU-medborgarn­a. I Sverige var valdeltaga­ndet till EU-valet 2014 bara 51%. I varje EU-val, sedan 1979, har det totala valdeltaga­ndet minskat från föregående val. Vi kan bättre. Valdeltaga­ndet måste öka, och makten ligger nu i våra händer att använda vår grundlagss­kyddade rösträtt.

En inte ovanlig känsla är att EU är en svårförstå­elig politisk institutio­n långt ifrån vår egna vardag. Känslan är befogad, men vi riskerar alldeles för mycket om vi passivt står bredvid och låter andra rösta åt oss. Du hinner göra en välgrundad analys av hur du ska rösta, om du bara så vill. Prata politik med kollegor, familj och vänner, ta del av nyheter eller gör en valkompass!

När du själv väl har bestämt dig för att rösta – få någon annan att också göra det! Kanske en granne, en släkting, en arbetskoll­ega eller varför inte någon av de 489 000 svenska ungdomar över 18 år som nu för första gången får rösta i ett EU-val.

Kära granne, tillsamman­s kan vi höja valdeltaga­ndet – är du med oss?

Demokratig­rannen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden