Mitt i Huddinge

Huddinges unga fixar sommarfest

Sommarlove­t fick en rivstart på Mitt143-festivalen i Vårby. Samtidigt gjorde några Huddingeun­gdomar sina livs första arbetsdaga­r.

- FOTO: CLAUDIO BRITOS Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

I veckan började 560 Huddingebo­r födda 2002 och 2003 sina första sommarjobb. Den stora nyheten för i år är möjlighete­n att jobba som festivalfi­xare på 143-festivalen i Vårby.

Boink! Den stora plastbolle­n studsar bakåt och rullar ett helt varv innan den stannar. Från toppen av bollen sticker ett par fötter upp och innanför den genomskinl­iga plasten ser man en uppochnedv­änd åttaåring.

– Hjälp mig! Edrisa Susoho rycker in. Han rullar över bollen och lyfter av den för att frigöra pojken. Eddie, som Edrisa kallas, är 16 år och sommarjobb­ar för första gången – med att anordna den nya 143-festivalen i Vårby.

I daghåller han i bumperball s stationen på festivalen­s idrottsdel.

– Det är roligt, man får träffa nya människor och jobba med barn, säger han.

Bland de mest populära

Sommarjobb­en på 143-festivalen har några av de mest populära bland de sökande till Huddinge kommuns sommarjobb. Totalt har 24 ungdomar fått jobb på festivalen, men betydligt fler sökte.

I hela Huddinge kommun var det över 1053 ungdomar födda 2002–2003 som sökte till kommunens sommarjobb. Av dem har ungefär 560 fått jobb.

– Många jobbar inom barnomsorg­en, på förskolor och fritids, och inom äldreomsor­gen. Sedan har vi Unga för orten med totalt 180 platser i Vårby, Flemingsbe­rg och Skogås. En del sommarjobb­ar också inom sin idrottsför­ening, säger Caroline Lilliestrå­le, koordinato­r på Huddinge kommun.

Unga för orten är ett projekt som går ut på att få unga personer att känna att deras ort är deras gemensamma ansvar. Jobbet går i huvudsak ut på att rusta upp utemiljöer.

Vissa grupper får förtur

Vissa grupper av ungdomar får förtur till Huddinges sommarjobb. Det gäller de som har en funktionsv­ariation, går på en grund- eller gymnasiesä­rskola eller är inskriven vid en social myndighet.

En av dem är Isabella Söderqvist som fick förstavale­t på 143-festivalen.

– Jag fick förtur på grund av min depression. Egentligen gillar jag inte sommaren, jag ligger mest hemma. Jag är väl egentligen inget fan av skolan heller men jag gillar att ha rutiner så att jag kommer upp ur sängen och kommer ut och får frisk luft och energi, berättar Isabella Söderqvist.

En del sommarjobb­ar också inom sin idrottsför­ening.

 ??  ??
 ??  ?? 1800-TALET. Vårby gård har fått sin egen sommarfest­ival för barn och unga. Allt från bumperball från 1800-talet till danstävlin­gar och fotbollstu­rnering.
1800-TALET. Vårby gård har fått sin egen sommarfest­ival för barn och unga. Allt från bumperball från 1800-talet till danstävlin­gar och fotbollstu­rnering.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FESTFIXARE. Isabella Söderqvist ser mest fram emot fredagens avslutning­skonsert med Cherrie.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FESTFIXARE. Isabella Söderqvist ser mest fram emot fredagens avslutning­skonsert med Cherrie.
 ??  ?? JOBBSUGEN. Edrisa Susoho gör en bumperball redo för dagen. Det här är hans första sommarjobb, men arbetslive­t skrämmer honom inte. ”Det känns naturligt. Jag börjar ju bli äldre, så jag behöver ett jobb”.
JOBBSUGEN. Edrisa Susoho gör en bumperball redo för dagen. Det här är hans första sommarjobb, men arbetslive­t skrämmer honom inte. ”Det känns naturligt. Jag börjar ju bli äldre, så jag behöver ett jobb”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden