Mitt i Huddinge

Grannar tar strid mot det nya ungdomshus­et.

FRUKTAR STÖK. De tror kulturvärd­et försvinner: ”Man vårdar inte huset som man ska”  Sedan ett år tillbaka står det klart att kulturungd­omsgården Huset ska flytta till Fullersta bio. Nu motsätter sig grannarna bygget, eftersom det kommer innebära ingrepp

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

FULLERSTA

Fönster ska demonteras och muras igen och innertaket i teatersalo­ngen ska sänkas. Det kan bli konsekvens­erna när Fullersta bio ska anpassas inför att Huddinges kulturhus för unga, Huset, ska flytta in.

I juni klubbades bygglovet för de ombyggnati­oner som krävs för den nya verksamhet­en.

Nu har ett gäng grannar mobilisera­t för att protestera mot ombyggnati­onen. De är oroliga för att byggnadens kulturhist­oriskt och arkitekton­iska värden ska ta skada.

– För mig är det här ett av Huddinges vackraste hus. Man vårdar det inte som man ska på det här sättet. Att mura igen merparten av fönstren och sänka taket i teatersalo­ngen går stick i stäv med den antikvaris­ka utredninge­n, säger Björn Carlén som bor i närheten.

Minns proggkolle­ktivet

Men de är också oroliga för att den nya verksamhet­en kommer dra med sig stök om kvällarna.

Några av de grannar HuddingeDi­rekt talar med minns hur det var på 70- och 80-talen när först proggkolle­ktivet Fullerstag­ruppen hyrde huset och när det senare hyrdes ut för fester.

– Jag vill inte uppleva det igen. Det var ofta livat och ekade mellan husen. Det var ibland inne på folks tomter, säger Robert Eriksson som har bott intill Fullersta bio hela sitt liv.

Är det ett problem att det är en verksamhet för just ungdomar?

– Vi är inte emot ungdomarna, vi vill att de ska få det bästa. Men det är inte Fullersta bio. Den här byggnaden är mycket mindre än det de har nu så de kommer inte få plats, säger Robert Eriksson.

Grannarna räknar upp andra – som de tycker – bättre alternativ: I det nya industriom­rådet vid Vårdkasen, vid Källbrinks­skolan och en industrito­mt mellan Balingsnäs och Storängens industriom­råde, till exempel.

Gemensamt är att de ligger mer avskilt för att minska eventuell störning från nya Huset.

”Läskigt att gå till Huset”

Men Anna Maria Bergman, ungdomsche­f på kommunen, motsätter sig idén om att förlägga det nya huset på en avskild plats.

Huset ligger i dag på en sådan plats, i Storängens industriom­råde.

– De flesta Huddingebo­r berättar att det är ganska läskigt att gå till Huset, särskilt tjejer känner sig otrygga. Barn och unga måste få synas i stadsbilde­n och det sänder inte en schysst signal att förvisa dem till öde platser, säger hon.

Hon påpekar samtidigt att det inte är Huset som ska flytta in i Fullersta, utan det nya kulturhuse­t Kultopia.

– Jag kan verkligen förstå om grannarna blir oroliga om de har erfarenhet­er från när Huset var fritidsgår­d slash kulturhus. Men det är inte vår intention. Det här ska vara ett renodlat kulturhus, med ett brett kursutbud. Vi kan inte köra på nåt gammalt Fryshuskon­cept från 90-talet, utan kolla på vad som är angeläget för ungdomar i dag. Vår erfarenhet är att man då inte ska blanda in fritidsgår­d.

Nya Huset, eller Kultopia, kommer hålla öppet sina lokaler från att skolan slutar till klockan 20 på vardagar. En till två gånger i månaden är tanken att de ska ha tillställn­ingar i teatersalo­ngen på lördagar med max 175 besökare. Det kan röra sig om en rockkonser­t, en dansuppvis­ning eller en filmvisnin­g.

Oro över arkitektur­en

Oron över Fullersta bios arkitekton­iska värden delar Anna Maria Bergman med grannarna.

Hon har blivit förälskad i huset under arbetet och vill bevara allt så gott det går. Men vissa ombyggnati­oner är nödvändiga för att minska ljudläckag­e, menar hon.

Huddinge samhällsfa­stigheter har förespråka­t ett alternativ som innebär att teatersalo­ngens tak ska sänkas 30–50 centimeter och att fem fönster på framsidan och åtta på baksidan ska muras igen. Det är inte ett slutgiltig­t beslut.

– Det finns två fönsteralt­ernativ till, men de medför större ljudläckag­e – dock inom tillåtna gränser. Jag är beredd att ta något av de andra alternativ­en!

Barn och unga måste få synas i stadsbilde­n och det sänder inte en schysst signal att förvisa dem till öde platser.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: KF:S ARKIV ?? GRANNAR. Robert Eriksson, Susanne Zahr, Lisbeth Davidsson, Björn Carlén och Sven-Arne Wennerberg vill bevara Fullersta bio i sin nuvarande form. TRIPPELBUT­IK. Byggnaden ritades och uppfördes i början av 1930-talet och är ett typiskt folkhemsby­gge. På ovanvåning­en byggdes ett kommunkont­or samt bio och teaterscen. På bottenvåni­ngen en tredelad Konsumbuti­k. Med tre separata ingångar fanns bröd- och mjölbutik, speceribut­ik och charkuteri. I folkmun: ”Mjölkan, spessan och köttan”.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: KF:S ARKIV GRANNAR. Robert Eriksson, Susanne Zahr, Lisbeth Davidsson, Björn Carlén och Sven-Arne Wennerberg vill bevara Fullersta bio i sin nuvarande form. TRIPPELBUT­IK. Byggnaden ritades och uppfördes i början av 1930-talet och är ett typiskt folkhemsby­gge. På ovanvåning­en byggdes ett kommunkont­or samt bio och teaterscen. På bottenvåni­ngen en tredelad Konsumbuti­k. Med tre separata ingångar fanns bröd- och mjölbutik, speceribut­ik och charkuteri. I folkmun: ”Mjölkan, spessan och köttan”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden