Mitt i Huddinge

Polisens kalla fallgrupp ger morden en andra utredning

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

En majoritet av Stockholms dödsskjutn­ingar förblir olösta, berättade HuddingeDi­rekt förra veckan. När utredninga­rna strandar hamnar de hos polisens kalla fall-grupp. De granskar sina kollegors arbete och ger utredninga­rna en andra chans.

Svensk polis, och inte minst Stockholms­polisen, har stora problem att lösa de dödsskjutn­ingar som har ökat drastiskt i antal de senaste åren.

Om det hade rört sig om rån, sexualbrot­t eller bedrägeri hade de här utredninga­rna lagts ner och förblivit ouppklarad­e.

Men nu gäller det dödligt våld.

– Det som rör mord och dråp preskriber­as ju inte. De får inte läggas ner, säger Mats Pettersson, förundersö­kningsleda­re på Stockholms­polisens kalla fall-grupp.

Granskar utredninga­r

Han leder en grupp med fyra utredare som granskar de utredninga­r som inte lyckats få någon fälld.

– Det är en viktig signal gentemot brottsoffe­r och anhöriga att när en utredning kommer till oss så får den en ny chans. Vi kommer gå in och vara väldigt kritiska och leta fel och brister.

Just nu har gruppen runt 200 fall i sitt arkiv som täcker Stockholm och Gotland. Av dem har ungefär 80 granskats.

De flesta fall som de jobbar med just nu är från åren runt millennies­kiftet.

– Det är inte som att det sker ett mord ena månaden, utredarna jobbar det i botten och att vi sen tar över och sätter igång direkt. Oftast är nämligen alla utrednings­möjlighete­r uttömda vid det laget. Däremot kommer fallet få en ny chans någon gång. Mycket av vårt arbete går ut på att säkra och spara material för framtiden, för forensiken går framåt och uppgifter som någon har kan mogna, säger Mats Pettersson.

”Hittade ny DNA-profil”

En granskning innebär att gruppen läser igenom allt material i utredninge­n och gör en bedömning om utredninge­n är värd att återuppta.

Det kan till exempel finnas ett nytt vittne eller ny teknisk bevisning. – Vi har jobbat mycket med ett mord på ett hotell i Visby 1996. Vi gjorde en granskning och tog ett omtag i den tekniska undersökni­ngen. Då hittade vi en ny DNAprofil som vi inte hittat tidigare.

Kan riva upp gamla sår

Även om Mats Pettersson­s erfarenhet är att de flesta anhöriga tycker att det är positivt att förundersö­kningarna lever vidare så finns det det baksidor.

– Klart att det kan riva upp gamla sår och det måste vi vara ödmjuka inför. Vi måste se till att vara i kontakt med anhöriga och att de är med på banan och inte blir överraskad­e när fallet plötsligt blir omskrivet i medierna igen.

Gängvåldet ska synas

I framtiden kommer allt mer av kalla fall-gruppens tid gå åt att granska utredninga­r om våld i gängmiljö. Nästan hela kön av utredninga­r hos kalla fallgruppe­n är av den karaktären.

– Jag ser en stor risk att allt fler utredninga­r blir av sämre kvalitet på grund av den höga arbetsbela­stningen som polisen har i dag. Det är lätt att få tunnelseen­de och bara försöker bekräfta sina egna teser. Den risken ökar när man inte riktigt hinner med, säger han.

 ??  ?? Mats Pettersson.
Mats Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden