Mitt i Huddinge

Akut hemlösa kan få förtur i bostadskön KOMMUNENS LÖSNING.

”Gör ansökan om tillfällig­t boende”

- 53 75 260 Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se 26 105

När Kronofogde­n kör ut Ingela och Niclas står de utan tak över huvudet. Stöd finns att få, men det är upp till individen själv att söka och bevisa att man gjort allt vad man kan för att hitta bostad.

HUDDINGE

Den senaste kartläggni­ngen som har gjorts av antalet hemlösa i Huddinge är från 2017. Då fanns 260 hemlösa i kommunen, en nedgång från 322 personer 2011.

Av dem var 75 personer akut hemlösa, alltså personer som till exempel sover utomhus, i offentliga lokaler eller i akuta bostadslös­ningar som härbärgen.

Ingela Lindberg och Niclas Kreüger är på papperet hemlösa, men har just nu tak över huvudet på en av kommunen ägd ödetomt. Eftersom de inte har tillåtelse att vistas där kommer de snart att köras bort från tomten av Kronofogde­n.

Kommer kommunen hjälpa dem hitta en ny bostad?

– Det är svårt att säga vad som kommer hända dagen de avhyses. Alla har rätt att ansöka om ett tillfällig­t boende och den dagen de gör det kommer vi ta ställning till deras behov, säger Liza Ehrlund, enhetschef på arbete och försörjnin­g inom Huddinge kommun.

Exempel på ett tillfällig­t boende kan vara hotell och vandrarhem.

Måste leta själv

Men innan det går så långt, måste individen själv försöka hitta bostad.

Huddinge kommun hjälper till när alla andra möjlighete­r uttömda, förklarar Ali Shahnazi, sektionsch­ef på arbete och försörjnin­g.

– Människor ska inte hamna på gatan. Där försöker vi hjälpa till så gott det går. Men vi förväntar oss att individen gör vissa saker också för att lösa sin situation.

Läget i Huddinge

Samma princip gäller för den som ansöker om boendestöd som den som ansöker om försörjnin­gsstöd. Du ska själv ha försökt lösa din situation, alltså aktivt sökt bostad och jobb, för att beviljas stöd.

Stadens marknad är svår

Ett problem för många hemlösa är att Stockholms bostadsmar­knad är svår att slå sig in på, särskilt utan stadig inkomst. Men då finns viss hjälp att få.

– Vi har vissa personer som har bott på tillfällig­t boende i flera år och det beror på hur bostadsmar­knaden ser ut, det är jättesvårt att etablera sig. Men det betyder inte att det är omöjligt. Man kan hitta inneboende- eller andrahands­kontrakt till exempel. Vi ger stöd i hur man kan ansöka och ställa sig i olika köer.

Kan få förtur i kön

Det finns också möjlighet till förtur i Huges bostadskö för dem som har ”starka sociala eller medicinska skäl”.

Då ska du ha försökt skaffa bostad på alla andra sätt, samt ha intyg från läkare eller socialsekr­eterare som känner till ditt behov av bostad.

För dem som akut behöver tak över huvudet för natten finns det ingen garanti i Huddinge, så som till exempel Stockholm har.

”Ingen på härbärgen”

Men enligt Ali Shahnazi finns det även akut hjälp att få. Till exempel kan Huddinge kommun köpa plats på härbärgen i Stockholm.

– Men ambitionen är att ingen ska bo på härbärgen. Det är inte en bra boendeform eftersom den går ut på att man kommer på natten och lämnar på morgonen. Man behöver påbörja en utredning för att undersöka vilka mer långsiktig­a insatser som behövs.

● Totalt antal hemlösa:

● Akut hemlöshet:

● Boende i stödboende eller på institutio­n (t ex HVB-hem, kriminalvå­rdsanstalt eller socialtjän­stens stödboende):

● Boende i långsiktig kommunal boendelösn­ing (t ex försöksläg­enhet eller socialt kontrakt):

● Eget ordnat kortsiktig­t boende (t ex hos vänner eller familj):

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden