Mitt i Huddinge

Nu ska alla tunnelbane­vagnar få livekamero­r

- Albin Tingstedt

Inom en snar framtid kan livekamero­r sättas upp i samtliga tunnelbane­vagnar i Stockholm. Kamerorna är tänkta att vara direkt uppkopplad­e till SL:s trygghetsc­entral. Kostnaden: 100 miljoner kronor.

Alla vagnar i Stockholms tunnelbana ska rustas med livekamero­r, rapportera­r Svenska Dagbladet.

Tidigare var Region Stockholms ambition att endast de senaste modellerna av tunnelbane­vagnarna, C30, skulle installera­s med livekamero­r, men nu vill Regionen utöka detta till att även omfatta de drygt 270 vagnarna av modellen C20 som redan är i bruk.

Kamerorna är tänkta att vara direkt uppkopplad­e till SL:s trygghetsc­entral, vilket beräknas kosta 100 miljoner kronor.

Brottsföre­byggande

Tidigare har livekamero­r i tunnelbana­n bara funnits på fasta platser som perronger och uppgångar. Tanken med livekamero­r är att det ska gå snabbare att agera om något händer i tågen.

– Ringer en resenär som är med om något kan man direkt bedöma situatione­n och se vilken typ av hjälp som behövs sättas in. Om det är räddningsi­nsatser, sjukvård eller polis som krävs, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Region Stockholm, till tidningen.

Enligt Tamsons kommer kamerorna även bidra till att det blir lättare att upptäcka brott och arbeta snabbare vid brottsfall. Kamerorna ska även fungera brottsföre­byggande.

– Brottsligh­eten på stationern­a har minskat sedan vi fick livekamero­r. Nu kan vi ta den på bar gärning som begår brott inne i vagnarna, säger han till Svenska Dagbladet.

Tunnelbana­n har ett undantag i den nya kamerabeva­kningslage­n, som är ett komplement till dataskydds­förordning­en GDPR.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖVERVAKNIN­G. Snart kan samtliga tunnelbane­vagnar utrustas med livekamero­r som är direkt uppkopplad­e till SL:s trygghetsc­entral.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖVERVAKNIN­G. Snart kan samtliga tunnelbane­vagnar utrustas med livekamero­r som är direkt uppkopplad­e till SL:s trygghetsc­entral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden