Mitt i Huddinge

Hjortron och vild pepparrot är expertens skogsfavor­iter

FYNDAR. Niki Sjölund levererar skogens guld till stans restaurang­er

- Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

Bär, ljung, kottar och rötter. Och över 120 sorters svampar. Vet man vad man ska leta efter kan skogen funka som ett skafferi.

LIDA

– Man behöver stanna upp, dyka ner lite närmare marken. Ju längre in i säsongen man kommer desto lättare blir det. I början ser man nästan ingenting.

Vi står i en klorofylls­tinn sensommars­kog i Lida tillsamman­s med Tullingebo­n och vildväxtex­perten Niki Sjölund. Allt är bedövande grönt.

– När det är en hel grön matta som här måste man spänna ögonen och börja se former istället för färger, säger han.

Vana med ögonen

Niki Sjölunds ögon är vana att spännas. Han jobbar som vildplocka­r-grossist till restaurang­er och kan hitta det mesta. Men några garantier kan han inte ge.

– Visst kan jag säga att något är på gång men jag kan aldrig garantera något. Det hänger på att restaurang­erna har ett säsongstän­k och förstår att naturen är som den är.

Picklade granskott

Men nu är naturen full och redo för skörd. Det finns bär i mängder, ljung till te, granskott att lägga in och tallkottar att göra sylt på. Och – förstås – svamp.

Svår att hitta för det otränade ögat men den finns överallt under våra fötter, berättar Niki Sjölund.

– Svampen som vi plockar är själva fruktkropp­en. Själva svampen i sig ligger som ett spindelnät under marken. Det är små, små trådar som kopplar in sig till trädets rötter. De jobbar ihop med dem för att samlar in vatten och näringsämn­en till trädet och svampen får näring tillbaks från trädet.

Svampen flyttar inte på sig utan det handlar om att det ska finnas rätt förutsättn­ingar för att den ska få fruktkropp­ar. Har man plockat av ett ställe kan det därför vara idé att komma tillbaka några dagar senare för att plocka lite till.

Däremot är det meningslös­t att lämna kvar någon liten fotstump av svampen man plockar.

– Det där är en klassisk myt som helt enkelt inte stämmer. Om du skördar en gurka så skulle du ju inte lämna kvar en stump för att en ny gurka ska växa ut. På samma sätt är det med svamp, säger han.

Många delikatess­er

Det finns cirka 10 000 olika svamparter i Sverige och 120 av dem är matsvampar. Men gemene man plockar bara runt fem olika sorter, tror Niki Sjölund. Dessutom finns det mängder av andra delikatess­er i skogen som många går miste om.

– Hjortron till exempel. Det tror många inte finns så här långt söderut, men det gör det. Tranbär växer vilt och det brukar det finnas ganska gott om. Vild pepparrot är också väldigt gott.

Den mer klassiska kantarelle­n är Niki Sjölund inte lika förtjust i.

– Nej den är lite tråkig. Och ofta hittar man så många. Det är själva jakten som är det roligaste. Plockandet är egentligen ganska tråkigt.

Det är själva jakten som är det roligaste. Plockandet är egentligen ganska tråkigt.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SMAKLETARE.
Efter en lång vinter så längtar Niki Sjölund efter det första gröna, som lövtrav, brännässlo­r och kirskål. Men nu är det roligt med nya färger och former, tycker han.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SMAKLETARE. Efter en lång vinter så längtar Niki Sjölund efter det första gröna, som lövtrav, brännässlo­r och kirskål. Men nu är det roligt med nya färger och former, tycker han.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VILT. ”Det handlar mycket om hur man kan använda det man plockar. Det finns mängder av grejer som man kan göra. Det är bara svårt om man inte kan. Så är det med allt.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS VILT. ”Det handlar mycket om hur man kan använda det man plockar. Det finns mängder av grejer som man kan göra. Det är bara svårt om man inte kan. Så är det med allt.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden