Mitt i Huddinge

TYCK OM. ”Alla vinner på att vi äldre Huddingebo­r också får styrketrän­a”

-

Om man inte har något att göra kan det lätt bli så att man sätter sig vid mobilen, fem minuter blir till en timme, en timme blir till flera. Till slut har man ödslat mycket tid genom att scrolla genom flödet på Instagram eller svara på onödiga snapchats.

Varje gång det händer mig får jag som ångest. Många ser mobilen som ett enda alternativ till vad man ska göra när man är själv, men det är dags att se andra saker och möjlighete­r innan vi helt blir en värd uppslukad av mobilskärm­ar och sociala medier. Man kan läsa böcker, rita, lyssna på en podd, rensa garderoben, pärla, hitta på företagsid­éer, starta en egen podd, promenera, baka, inreda rummet etc.

Mobilen och sociala medier har oftast en negativ påverkan. Det gör att man motionerar mindre vilket kan leda till depression, jämför sig mer med andra, får huvudvärk av skärmen och mår psykiskt och fysiskt dåligt.

Det finns forskning på hur en konversati­on mellan två individer blev mycket roligare och intressant­are när mobilen inte låg mellan dem, i jämförelse med när den gjorde det.

Alla bör lyssna på Anders Hansens sommarprat där han tar upp hur vårt mobilanvän­dande påverkar oss mycket mer än vad vi tror och hur vi inte har anpassat hos genom evolutione­n till den grad vi använder våra mobiler idag. Hoppas alla som läser detta tar åt sig. En ungdom mot vårt mobilanvän­dande, inte för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden