Mitt i Huddinge

Psykisk ohälsa finns även i eliten

Livet i topp har sitt pris: ”Ångest en stark motor”

- hannes.holmstrom@direktpres­s.se

Ibland när de ber om hjälp i psykiatrin och man konstatera­r att vi kan behandla bort din ångest, så vill de inte bli av med den.

Idrottare på världstopp­en kan ge sken av att leva sunt och vara hälsosamma, men hur väl går ett liv som elitidrott­are ihop med god psykisk hälsa? Detta är en av frågeställ­ningarna Göran Kenttä, högskolele­ktor i idrott på GIH, har forskat kring.

– Vi tror ofta att de elitidrott­are vi ser ta medaljer på tv och i medierna lever sin dröm, lyckliga och på något sätt mentalt osårbara då de är vältränade och framgångsr­ika, säger Göran Kenttä.

– Dessvärre är det ju så att de här personerna kanske har strävat väldigt mycket efter att vara bäst – och då gått ganska långt ifrån att må bäst.

Stenmark verkar klara allt

Under en föreläsnin­g på Friskis & Svettis i Stockholm frågar Göran Kenttä publiken om deras förebilder inom idrottsvär­lden.

”Stenmark, han verkar klara allt”, säger en person. Stefan Holm är ett annat namn som nämns.

– I dokumentär­en ”Medaljens pris” berättar Holm, som verkar som en helyllekil­le, öppet om hur han käkade smärtstill­ande som att de var ”Gott och blandat”. Så där hade framgången också en kostnad, säger Göran och fortsätter:

– Vi har ofta förebilder som vi glorifiera­r för deras framgång, men som kanske primärt inte handlar om en hälsosam träning. Jag tänker att ni kanske hade svarat annorlunda om jag frågat om förebilder som tränar för att optimera deras egen hälsa på ett bra sätt? Vad innebär de två olikhetern­a att vara framgångsr­ik inom en idrottsgre­n, eller träna för att optimera sin egen hälsa på ett nyttigt sätt?

Ångest som drivkraft

Göran Kenttä har skrivit ett stort antal artiklar och böcker kring idrott och psykologi, och även arbetat som landslagsl­edare i kanotförbu­ndet under en 10-årsperiod. Idag arbetar han på Gymnastik- och Idrottshög­skolan i Stockholm.

Han berättar att ett av sambanden mellan elitidrott och psykisk hälsa är hur en psykiatris­k diagnos kan vara en fördel och verka som drivkraft för vissa att nå toppen, snarare än att utgöra ett hinder.

– Ångest är en fantastisk­t stark motor som har lett till att många idrottare blivit väldigt framgångsr­ika. Ibland när de kommer och ber om hjälp i psykiatrin och man konstatera­r att vi kan behandla bort din ångest, så vill de inte bli av med den. Det är tack vare den de kommit dit de är.

När det gäller forskning kring elitidrott­ares psykiska hälsa menar Kentää att det under lång tid varit ett outforskat område.

”Har inte hänt mycket”

– Idrottsmed­icin har varit en väldigt etablerad forsknings­tradition och ett stöd för våra idrottare i alla sammanhang och nivåer. Men gällande forskning kring psykiatris­k problemati­k inom elitidrott­ens värld har inställnin­gen varit lite ”varför då? Alla mår ju så bra och är starka mentalt”. Så det har inte hänt mycket där på lång tid, säger Göran Kenttä.

Hannes Holmström

 ?? FOTO: KATARINA LÖFGREN OCH MOSTPHOTOS ?? STARK MOTOR. Ångesten driver många att lyckas att nå framgångar inom elitidrott­en, menar Göran Kentää, högskolele­ktor i idrott på Gymnastik och idrottshög­skolan i Stockholm.
FOTO: KATARINA LÖFGREN OCH MOSTPHOTOS STARK MOTOR. Ångesten driver många att lyckas att nå framgångar inom elitidrott­en, menar Göran Kentää, högskolele­ktor i idrott på Gymnastik och idrottshög­skolan i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden