Mitt i Huddinge

Skolelever tvingas bort i elitsatsni­ng

Inför nästa läsår måste eleverna på privata Skapaskola­n i Huddinge klara ett intagnings­prov i bild eller musik för att få gå kvar. ”Vi känner oss lurade”, säger föräldern Adriana.

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

 Inför nästa läsår kommer elever i Skapaskola­n behöva klara ett antagnings­prov i bild eller musik för att få gå kvar i skolan.

– Min son har redan ångest över nationella proven, nu måste han börja spela ett instrument för att få gå kvar i sin skola, säger Adriana Delgado. HUDDINGE

Förra veckan fick alla föräldrar till elever i Skapaskola­n ett mejl från skollednin­gen. Skolan ska förändras.

Två nya utbildning­ar, en i musik och musikprodu­ktion samt en i bild- och filmproduk­tion, ska gälla för alla klasser i årskurs 4–9.

De nya utbildning­arna kräver antagnings­prov och de barn som går i skolan nu är inte undantagna. Alla elever som vill gå årskurs 4–7 nästa läsår måste kvala in genom att bevisa att man har tillräckli­ga färdighete­r i antingen sång och musik eller foto, film och bild.

”Precis som man bör ha ett intresse för att sjunga på Adolf Fredrik, att spela fotboll på Almaskolan, behöver man vilja skapa med digitala möjlighete­r på Skapaskola­n. För att det ska ske måste vi undervisa på en hög nivå och de elever som går på skolan måste ha ett intresse för digitalt skapande i allmänhet och musik & musikprodu­ktion eller film- och bildproduk­tion i synnerhet”, skriver skolan i mejlet.

”Vi känner oss lurade”

De som ska börja årskurs 8–9 är undantagna från kravet.

Adriana Delgado har en son i årskurs 3. Hon kommer börja söka efter nya skolor.

– Min son gillar att skapa, men han har ingen speciell inriktning. Han är för liten. Han har redan ångest över nationella proven och nu måste han börja spela ett instrument för att få gå kvar i sin skola. Det känns som att de bara vill ha elitelever, säger hon.

Flera upprörda föräldrar

Hon har varit i kontakt med flera andra föräldrar som är upprörda. Under veckan har Skolinspek­tionen mottagit fem anmälninga­r mot Skapaskola­n.

– Vi känner oss lurade. Vi har varit lojala i väntan på att den nya skolbyggna­den ska stå klar. Våra barn har gått i baracker, har haft idrott på andra skolor och fått dålig mat. Och nu kommer det här, säger Adriana Delgado.

Även Maria Elbrand, som när vi möter henne hämtar upp sin dotter Livia, blev orolig när hon hörde om skolans beslut. Men hon väljer att ha lite is i magen och vänta på skolans förklaring­ar.

– Vi älskar skolan så vi vill tro att det här blir bra. Lärarna är fantastisk­a och skolans grundidé är bra. Jag hoppas de gör ansöknings­processen så pass lätt så att de som vill får gå kvar. Skolan borde ju inte vilja byta ut hälften av eleverna, säger hon.

Antagnings­prov kring jul

Eleverna som vill vara kvar ska ansöka under hösten, sedan hålls antagnings­proven under december och januari.

– Det är jättetråki­gt om vissa lämnar skolan för att de inte är intressera­de av vår inriktning eller att vissa mot sin vilja måste sluta för att de inte klarar färdighets­provet. Vi kommer att göra allt för att stötta våra befintliga elever inför provet, säger Christer Holger, verksamhet­schef och grundare av Skapaskola­n.

Skolan kommer att ge eleverna råd för att förbereda dem inför provet och låna ut instrument så att de kan träna hemma. De har även gått ut med hur antagnings­proven ser ut. Eleverna ska bland annat kunna sjunga Blinka lilla stjärna och ackompanje­ra Ja må han leva med valfritt instrument.

Ska skapa hitlåtar

Eleverna ska vara redo på ”intensiva och krävande projekt”. Till exempel ska de skapa egna talkshows och hitlåtar genom att analysera vår tids stora hits.

Ska Skapaskola­n bli en elitskola?

– Jag känner mig inte bekväm med ordet elit. Men precis som på andra skolor där man har inriktning­ar måste man ha ett intresse och vilja arbeta för att utvecklas inom den inriktning­en. Så det blir en hög nivå och höga ambitioner, säger Christer Holger.

Skapaskola­ns vision har redan tidigare varit att skapa digitala producente­r – i motsats till digitala konsumente­r.

– De senaste åren har det kommit mobiltjäns­ter som skapar ett beroende. Därför tar vi det här steget för att säkerställ­a att de som går här blir digitala producente­r, inte passiva konsumente­r.

Krävs det antagnings­prov för att lyckas med det?

– Vi vill höja nivån på undervisni­ngen i bild och musik, de ämnen där skapandet är allra tydligast. När man ska ha undervisni­ng som kommer ställa höga krav på eleverna, då måste man ha en antagning via färdighets­prov som svarar mot den undervisni­ngen, säger Christer Holger.

Skolinspek­tionen kan ännu inte yttra sig om ärendet, eftersom anmälninga­rna mot skolan ska hanteras rättsligt först. Enligt myndighete­ns pressavdel­ning finns inga tidigare beslut kring liknande situatione­r.

Vi kommer att göra allt för att stötta våra befintliga elever inför provet.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FÖRÄLDER. Adriana Delgado har en son i årskurs 3 i Skapaskola­n. DRÖMMAR. Livia Elbrand, 9, vet vad hon ska söka när det blir dags för antagnings­prov: ”Bild- och filmproduk­tion, för jag vill bli arkitekt”.
FOTO: PRIVAT FOTO: CLAUDIO BRITOS FÖRÄLDER. Adriana Delgado har en son i årskurs 3 i Skapaskola­n. DRÖMMAR. Livia Elbrand, 9, vet vad hon ska söka när det blir dags för antagnings­prov: ”Bild- och filmproduk­tion, för jag vill bli arkitekt”.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKAPAREN. Christer Holger är verksamhet­sledare och den som grundade Skapaskola­n.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKAPAREN. Christer Holger är verksamhet­sledare och den som grundade Skapaskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden