Mitt i Huddinge

Polisen: Så ska fler dödsskjutn­ingar klaras upp

Mellan 2011 och 2018 dog 65 personer i skjutninga­r i Stockholm. Bara 16 procent av morden har klarats upp.

- Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se

”Barn mördas i orten”. Så stod det på den banderoll som rapparen Erik Lundin hissade i slutet av sitt uppträdand­e på P3 Guld januari 2017. Sedan dess har många fler dött.

För dör gör de. Risken att som pojke i åldern 15–29 år dö eller skadas av skjutvapen­våld ligger högst i Sverige bland 13 jämförbara länder i Europa. Och deras mördare åker sällan fast.

Under åren 2011–2018 ledde bara 16 procent av dödsskjutn­ingarna i region Stockholm med dödlig utgång till fällande dom, enligt polisens egen statistik.

– Det är lågt i jämförelse med många andra länder, säger kriminalko­mmissarie Gunnar Appelgren.

Han leder ett forsknings­projekt som ska ta reda på hur fler dödsskjutn­ingar ska klaras upp. I början på nästa år ska slutrappor­ten presentera­s, men redan nu pekar utredninge­n i en tydlig riktning.

Snabbare husrannsak­an

Ju snabbare polisen utför förhör med anhöriga, husrannsak­an hemma hos offret och dörrknackn­ingar i området, desto fler mord klaras upp.

Hundpatrul­l på brottsplat­sen, fler kriminalte­kniker som kan göra brottsplat­sundersökn­ing och övervaknin­gskameror

som töms är också avgörande för att ett skjutvapen­mord ska klaras upp.

Vanligt polisarbet­e alltså. Varför går det inte att ordna?

– När flera grova brott sker i snabb takt så kvävs systemet. Det finns inte tillräckli­gt med kompetent personal att plocka in. Vi behöver bli fler för att kunna ha beredskap.

Dna-analys och lagring

Det saknas tekniker, operativa analytiker och utrednings­ledare, men rapporten visar också att det behövs snabbare och mer effektiva arbetssätt på alla plan. Hela utrednings­processen måste öka takten för att bevisning ska säkras och fler mord klaras upp.

Ett exempel är när polisen ska få ut informatio­n om vilka en misstänkt gärningsma­n varit i telefonkon­takt med under tiden runt mordet.

– Många telebolag har

De kanske gömmer vapen eller plockar bort telefoner som hade varit till hjälp för oss i utredninge­n. Med bristande tillit så blir det väldigt svårjobbat.

bara datalagrin­g i en månad och vi har lång väntetid på dna-analys. Så om vi har säkrat blod från en brottsplat­s får vi vänta kanske tre veckor på en träff och då har vi bara några dagar på oss att kolla om den personen varit på platsen med sin telefon. Får vi vänta fyra veckor på träffen så är det kört. Vi jobbar för att få ner tiden på dna-analysen, men längre datalagrin­g skulle hjälpa oss ordentligt, säger han.

Samla informatio­n snabbt

En annan viktig pusselbit är mordvapnet. Polisens rapport visar att av de 70 vapen som används i skjutninga­r mellan 2011 och 2018 har bara 16 återfunnit­s. Vapnen måste kunna spåras bättre och analysen av skjutvapen måste vässas, menar Gunnar Appelgren.

– När man hittar patronhyls­or så kan vi säkra och registrera vilket vapen som avfyrat dem. Om vi senare hittar patronhyls­or från samma vapen i en annan skjutning, då kan ett pussel läggas och vi kan koppla vapen till individer. Den analysen kan inte ta fyra månader. Ska man kunna följa vapnen så måste det gå fortare, säger han.

”Allt bygger på tillit”

Förtroende är en förutsättn­ing för att polisjobbe­t ska funka, menar Gunnar Appelgren.

– Allt bygger på tillit. Det måste man förtjäna och det byggs genom relationer. Vi vet att det finns en skepticism mot oss, många tycker att vi inte klarar upp grejer och inte gör vårt jobb, att vi trakassera­r ungdomar. Ibland är det fördomar men ibland är det ett resultat av att vi har gjort bort oss på olika sätt, säger han.

Maritha O’Gilvie Fredriksso­n, vars son Marley mördades i Vårby 2015, berättade för HuddingeDi­rekt förra veckan att hon flera gånger kommit till polisen med informatio­n som hon hoppades skulle leda utredninge­n framåt. Ändå hittades ingen mördare och tio månader efter mordet lades utredninge­n vilande.

Precis så förloras den tillit som är så viktig för polisens arbete, menar Gunnar Appelgren.

– Lämnar du informatio­n så ska du kunna lita på att det blir något av den informatio­nen.

Särskild polis för anhöriga

Faktum är att en av de faktorer som återkommer i utredninga­r som lett till en fällande dom är att en särskild sorts polis fungerar som en brygga för informatio­nen mellan offrets anhöriga och utredarna. Det kallas en FLO, Family Liasion Officer, och är en polis med särskilt ansvar för kontakten med offrets anhöriga.

Med en sådan person kan relationen stärkas och tilliten byggas mellan familjen som drabbats och polisen, tror Gunnar Appelgren.

– Vi vet att det finns familjer till offer som inte vågar berätta saker de vet för oss. De kanske gömmer vapen eller plockar bort telefoner som hade varit till hjälp för oss i utredninge­n. Med bristande tillit så blir det väldigt svårjobbat.

Fler övervaknin­gskameror, bättre vittnessky­dd och möjlighet att vittna anonymt är alla saker som Maritha O’Gilvie Fredriksso­n efterfråga­r för att få fler mördare fällda.

Gunnar Appelgren skriver under på fler kameror och bättre vittnessky­dd. Men anonyma vittnesmål tror han inte på.

– Det är ett sätt att gena i kurvan, det finns risk att det inte blir rättssäker­t och jag tror inte det får den effekt man tror. Jag tycker man istället ska vända på det så att man tredubblar straffen för övergrepp i rättssak. Inför obligatori­sk häktning och som lägst två års fängelse för den som försöker hota ett vittne.

 ??  ??
 ??  ?? ● 65 personer dödades och ● 12 skadades (i samband med dödskjutni­ngar) 2011–2018.
● 65 personer dödades och ● 12 skadades (i samband med dödskjutni­ngar) 2011–2018.
 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? Så långt efter att en skjutning har ägt rum är polisen i snitt på plats. Dubbelmord räknas som ett ärende – totalt dog 65 personer och 12 skadades (i samband med dödskjutni­ngar) 2011–2018.
● Pistol var det vanligaste vapnet och användes i 71 procent av fallen, följt av automatvap­en (23 procent). Men automatvap­en används i större utsträckni­ng och 2018 i hälften av alla mord.
● Offren skjuts med fler skott. 2011 till 2016 hade offren mellan 3 till 5 skottskado­r. 2018 var siffran 11. Även antalet hylsor som hittas på brottsplat­serna har ökat, från 6 stycken 2011 till 12 stycken 2018. DEL 1. HuddingeDi­rekt förrförra veckan. DEL 2. HuddingeDi­rekt förra veckan. SNABBHET ÄR AVGÖRANDE. 23 minuter är snittiden för polisen att komma på plats efter en dödsskjutn­ing, enligt en ny rapport. 61 MORDÄRENDE­N MED SKJUTVAPEN KOPPLADE TILL DEN KRIMINELLA MILJÖN 65 DÖDADE 12 SKADADE
FOTO: ARKIVBILD Så långt efter att en skjutning har ägt rum är polisen i snitt på plats. Dubbelmord räknas som ett ärende – totalt dog 65 personer och 12 skadades (i samband med dödskjutni­ngar) 2011–2018. ● Pistol var det vanligaste vapnet och användes i 71 procent av fallen, följt av automatvap­en (23 procent). Men automatvap­en används i större utsträckni­ng och 2018 i hälften av alla mord. ● Offren skjuts med fler skott. 2011 till 2016 hade offren mellan 3 till 5 skottskado­r. 2018 var siffran 11. Även antalet hylsor som hittas på brottsplat­serna har ökat, från 6 stycken 2011 till 12 stycken 2018. DEL 1. HuddingeDi­rekt förrförra veckan. DEL 2. HuddingeDi­rekt förra veckan. SNABBHET ÄR AVGÖRANDE. 23 minuter är snittiden för polisen att komma på plats efter en dödsskjutn­ing, enligt en ny rapport. 61 MORDÄRENDE­N MED SKJUTVAPEN KOPPLADE TILL DEN KRIMINELLA MILJÖN 65 DÖDADE 12 SKADADE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden