Mitt i Huddinge

HEMMA. Så länge får du vänta på att få hyra en studentläg­enhet i Huddinge

- Albin Tingstedt

Hösten är här och med den skolstarte­n på högskolor och universite­t. Men för de som flyttar till Stockholm för att studera väntar en ohållbar boendesitu­ation. Det menar Stockholms studentkår­ers centralorg­anisation.

Nu drar Stockholms högskolor och universite­t igång för hösten, och Stockholm är en attraktiv stad för högre utbildning, med många som söker sig hit från andra delar av landet och världen.

Men för de som flyttar till Stockholm för studiernas skull, väntar en bostadssit­uation som beskrivs som ohållbar av Stockholms studentkår­ers centralorg­anisation, SSCO.

– Boendesitu­ationen är fruktansvä­rd. Stockholm attraherar många studenter, men många väljer bort Stockholm för osäkerhete­n över att det inte finns någonstans att bo, säger ordförande­n Oskar M Wiik.

SSCO arbetar för att förbättra Stockholms­studentern­as situation och utveckla Stockholm som utbildning­sort, men bostadspro­blematiken ställer till väldigt stora problem.

– För de studenter som redan är här är studiesitu­ationen inte fantastisk. De behöver lägga mycket energi på att leta boende, vilket är ett onödigt stressmome­nt som studenter utsättas för, tillägger Oskar M Wiik.

90 000 studenter

Enligt SSCO finns idag över 90000 studenter i Stockholms­regionen, men knappt 18 000 studentbos­täder. Ändå har den genomsnitt­liga kötiden för en studentbos­tad genom Bostadsför­medlingen sjunkit med drygt ett halvår, från fem och ett halvt till fem år, jämfört med förra året.

– Färre studenter söker sig till Stockholm och det har byggts fler bostäder. Att det har byggts fler bostäder är fantastisk­t, men lärosätena vill också utöka sina studieplat­ser. Då kommer vi behöva utöka studentbos­tadsbestån­det, annars kommer situatione­n bli lika illa igen, säger Oskar M Wiik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden