Mitt i Huddinge

Svårt för ungdomslag att upptäcka sexbrott

Sexförbryt­are i barnidrott­en ska stoppas

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

SÖDRA SIDAN

Uppdrag granskning har avslöjat att en tidigare dömd sexförbryt­are efter domen fått uppdrag hos flera ungdomslag på södra sidan. I Huddinge har klubbarna nu börjat begära ut alla ledares belastning­sregister.

Från årsskiftet 2019–20 ska alla idrottsför­eningar begära utdrag ur belastning­sregistret från alla anställda och ledare som har kontakt med barn, enligt nya krav från Riksidrott­sförbundet.

Uppdrag granskning avslöjade förra veckan att en handbollst­ränare som tidigare dömts för sexuellt ofredande mot en 14-årig flicka passerade uppdrag i fem olika klubbar innan domen uppdagades. Då var han tränare för ett flicklag i IFK Tumba.

Enligt IFK Tumba hade de då redan begärt utdrag ur mannens belastning­sregister men ännu inte fått ta del av det.

– Sedan säsongen 2017–18 begär vi utdrag från alla nya ledare och med jämna mellanrum även med befintliga ledare. Men jag vill poängtera att det inte räcker. För misstanke om brott står ju inte med där. Det är jättevikti­gt att också ringa referenser, säger Leif Jonsson, styrelsele­damot i IFK Tumba.

Hans bild är att många föreningar fortfarand­e har mycket att jobba med. Brist på tid och resurser kan göra det lockande att lita på en trevlig person som ställer upp, menar han.

”Han var omtyckt”

Den dömde tränaren arbetade också som domare och anlitades bland annat av Skogås HK. Vid några tillfällen tränade han flick- och pojklag i föreningen.

– Han var omtyckt som domare så han hade skapat ett förtroende. Men hade det gått längre än ett par provtränin­gar hade vi bett om ett utdrag ur belastning­sregistret, säger Ulrica Engström Nilsson, vice ordförande i Skogås HK.

I dag har Skogås skärpt rutinerna ännu mer. De ska börja begära utdrag ur belastning­sregistret en gång om året från ledare och även föräldrar som är med på cuper.

Begär ut utdrag

Även Huddinge basket har börjat begära utdrag. Men klubbens ordförande Jonas Morin poängterar att det inte får leda till att föreningar exkluderar alla med en prick i registret.

– Sexbrott mot barn är solklara fall, men ska vi avfärda de som har begått andra typer av brott också? Idrotten kan vara utestängan­de eller en plattform där man kan få in folk som har varit snett ute. Vi jobbar i utsatta områden och där finns det andra gruppering­ar som drar. Då måste det finnas goda krafter som kan suga upp dem, säger han.

Riksidrott­sförbundet kräver bara ett begränsat utdrag ur belastning­sregistret, vilket endast visar domar i grova brott som mord, dråp och sexualbrot­t.

Kravet är bara en liten pusselbit i arbetet mot att göra idrottsvär­lden tryggare, menar Johan Fryberg, avdelnings­chef inom Riksidrott­sförbundet.

– Vår roll är att stötta föreningar­na med utbildning­ar och i deras värdegrund­sarbete. Det förebyggan­de arbetet är avgörande, säger han.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VÅRBY GÅRD. Huddinge baskets ordförande Jonas Morin poängterar att det nya kravet inte får leda till att föreningar exkluderar alla med en prick i registret.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VÅRBY GÅRD. Huddinge baskets ordförande Jonas Morin poängterar att det nya kravet inte får leda till att föreningar exkluderar alla med en prick i registret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden