Mitt i Huddinge

Mellostjär­nan Laila räddar kärleken

Med grammis och USA-turnéer i bagaget har Laila Dahl kommit till ro i en trädgård i Huddinge – för att fokusera på sitt krig för kärleken.

-

Jag kan ju känna att jag vill slå till den där kassörskan för att hon var så snorkig.

Laila Dahl har gett ut fyra böcker och åtta skivor. Hon har fått en grammis, legat på Svensktopp­en, varit med i Mello och turnerat i Europa och USA. Nu har hon hittat kärleken i en liten terapistud­io i en trädgård i Huddinge. SEGELTORP

Samma år som Carola vann Mello med Fångad av en stormvind deltog också Laila Dahl med låten Annie.

– Jag brukar säga att vi andra blåste bort med fläkten, skrattar hon.

Men det är lite blygsamt, för Lailas låt låg faktiskt på Svensktopp­en i två veckor efter det. För låten Efter regn vann hon en grammis och den spelades runt om i Europa.

I dag lever Laila ett helt annat – lite lugnare – liv. I en terapistud­io i Segeltorp ägnar hon sina dagar åt det som alltid varit hennes drivkraft, och som också hennes nyutgivna bok Dina känslor är inte i vägen handlar om

– Jag vill hjälpa människor att förstå att känslor är informatio­n som vi behöver ta till oss för att utvecklas som människor, säger hon.

– Att våga möta sin sorg, ilska, rädsla. Fast det är läskigt, fast det är jobbigt. Då kommer jag vidare. Då växer jag av det jag går igenom.

Sprack efter otrohet

Och på något sätt har också kärleksrel­ationen hamnat i centrum. Laila själv gick in i ett förhålland­e när hon var 14 år – och stannade tills hon var 46. Efter 25 års äktenskap fick hon veta att hennes man varit otrogen och att personen han varit med väntade barn.

– Jag var påväg på turné och ställde in den. Jag ville se om vi kunde ta oss igenom krisen först, men bestämde mig: Händer det igen så går jag. Och det gjorde det. Och det gjorde jag ...

– I ett förhålland­e kan gränserna flyta ut in i det oändliga. Därför är det många som inte mår bra.

Att dra gränsen där gränsen ska gå är långt lättare om du är medveten om dina känslor, enligt Laila. Därför ger hon ofta klienter i hemläxa att stanna upp och notera hur det känns.

– Sedan kan ju jag känna att jag vill smälla i mig en hel chokladkak­a eller slå till den där kassörskan för att hon var så snorkig. Jag kanske inte ska göra det. Men i relation till vad jag känner kan jag göra ett medvetet val.

Lailas parterapi handlar inte alltid om att föra människor närmare, utan ibland faktiskt om att hjälpa dem att gå isär.

– Jag tror inte på inställnin­gen: Har jag en gång bestämt mig gäller straffarbe­te hela livet. Men folk ger oftare upp för lätt. De vill ha den där passionen i evighet. Jag tror vi måste se passionen som en våg som rullar in och ut. Ibland känns den långt borta men den kan komma tillbaka, om vi tar hand om relationen.

En del blir bläckfiska­r

När Laila skrev sin senaste bok kunde hon få frågan om hon skriver för känslomänn­iskor. Men det låter märkligt, tycker hon, att det skulle finnas människor som inte känner är en osanning. Däremot finns de som inte är i kontakt med vad de känner. Och så finns det sköldpaddo­r.

– I en konflikt är det en del som blir bläckfiska­r. Mycket känslor och drama. Andra blir sköldpaddo­r och försvinner under sitt skal. Två bläckfiska­r kan det bli stor passion, men som lika fort kan vändas till avsky. Två sköldpaddo­r kan bli en kompisrela­tion där problemen sopas under mattan. Vanligast är att vi dras till en motsats eller ändrar roll genom relationen.

Med sin mamma, sina tre barn och sitt ex kan Laila bli ”bläckfiski­g”. Men i större sammanhang är hon mera av en sköldpadda som väntar in, präglad av en kultur och familj där man ligger lite lågt med obekväma eller yviga känslor.

– Jag har ett starkt barndomsmi­nne där jag sitter på en arbetsbänk i köket. Det spelas klassisk musik från den stora gamla radion och jag börjar gråta.

 ??  ??
 ?? Text: Rósanna Róbertsdót­tir | Foto: Claudio Britos ?? MUSIKEN. Lailas föreläsnin­gar brukar hon inleda med en sång. ”Musiken öppnar upp. När du börjar med en sång är folk redan där med dig, innan du börjat prata, för de har tagit in sången.”
Text: Rósanna Róbertsdót­tir | Foto: Claudio Britos MUSIKEN. Lailas föreläsnin­gar brukar hon inleda med en sång. ”Musiken öppnar upp. När du börjar med en sång är folk redan där med dig, innan du börjat prata, för de har tagit in sången.”
 ??  ?? UPPDUKAT. Laila Dahl har dukat upp i studion som hon gör under en session, med levande ljus och stora vattenglas.
UPPDUKAT. Laila Dahl har dukat upp i studion som hon gör under en session, med levande ljus och stora vattenglas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden